0017-Rigas-otra-vidusskola-25-0038
РасшыфроўшчыкLigaB
Адноўлены2022-04-11 18:43:04
Расшыфроўкаogli meta ugunī, bet pienu katlā un jauca miežu putraimu putru. Kad ielēja, apjauca un lēja uz visiem 4 vējiem krustiski pa pavārnicai ugunī. Pie galda tad puisieši ēda ar cepurēm galvā, bet sievietes ar lakatiem.

18407

Kad vecas mātes nagus griež, tad laidušas gar apkakli pie saktas. Teikušas, ka ja tāpat metot, velns taisot no tie širmi (cepurei)

18408

Ja kādā mājā nomira puisis, tad citu māju ciemiņi bērenieki [bērinieki] kāva gaili. Ar asumu iedura tam sekstē caurumu, pa kuru tecināja uz bērza lapu asinis - tad bērēs nekādas kaites necelšoties

18409

Slimības guļas. Kad ienāca mājā, kur kāds guļa slims guļā (Ja daudzi palika slimi vienā mājā tad sauca to par guļu) Tad ienācējs 3 reiz pūta dvašu
Ārā ejot apgrieža cepuri uz otru pusi un 3 reiz pie klabināja ar kreisās kājas papēdi pie sliegšņa [sliekšņa] un teica: "Lai paliek guļa kur bijusi"

18410

Ja kāds cilvēks vai zīvats bija pēc bērēm palicis slims, pēc nedeļas vai ilgāk, tad ņema vikšu no matiem vai spalvām no slimā un nesa uz mirušā kapa domādami, ka vaina no līķa (puika gados pats redzeju)

Ja kāds gulēja karstuma guļā vai citādi, tad aicināja burvi. Tas panēma sermokšas nūju, staigāja
KolekcijaCollection of Riga Secondary School No. 2