KolekcijaCollection of Ape Primary School
Labots 2016-03-25 14:45:50
Atšifrējums                                                         26.III.23.                Anna Rozenberg.             9.
                   [10]
                                              Zemnieks un lācis.
1.  Kādreiz kāds zemnieks brauca mežā malku cirst. Mājās no rīta agri paēdis brokastis - arī līdz viņam bij sieva sataisījusi mazu aizsainīti, mazu sviesta cibiņu. Viņš paņēmis līdz visu vajadzīgo - devas uz kūti, lai varētu aizjūgt savu bērīti. Visu sakārtojis viņš aizlaida uz mežu. Mežā nobraukušam - bija liels prieks uzsākt savu darbu, jo visur skanēja dziesmas, kā putnu, tā arī ganiņu, kuriem netālu bija ganības. Bet zemnieka lielajā strādāšanā un pacietībā bija noskatījies lācis, kurš netāļ atradies no saimnieka - ilgi skatījies un sevī nodomājis, kamdēļ gan viņš tā strādājot? Vai viņš nevarētu iztikt bez tāda tik liela darba, vai nevarētu labāk pastaigāties pa mežu, kur bija tik jauki, bet šis muļķis nododoties tādam darbam, bez kura varot it labi iztikt. Lācis skatījies, skatījies kad nu viņš beigšot savu malkas ciršanu, bet nevarēdams sagaidīt nodomājis pieiet pie viņa un parunāties, jo viņš bija ziņkārīgs: Viņš gribēja zināt kas viņam par peļņu tā strādāt. Viņš pieiet pie zemnieka, godīgi pasveicinādams, uzsāk runu: Zemnieks viņam dod padomu, lai viņš ar uzcītīgi strādā, tad arī viņam labāki klāšoties, jo vai viņš nezinot, kad pēc sūra darba, - saldi augļi. Te lācis palika domīgs, vai arī viņam nebūtu labāk uzcītīgi strādāt - būtu labāk pārticis, nekā tagad bez strādāšanas - vienu dienu ēdis otru neēdis. Tā viņam pienāca nemanot vakars, saulīte sāka rietēt, mežs apklusa no putnu dziesmām, arī zemnieks atstāja mieru lielajam darbam - aizbraucis mājās, tikai lācis palika viens - nodomādams rītu pie gaismas uzsākt cīņu ar darbu. Bet ne! Nodomātais netika izpildīts, zemnieks otrā rītā bij agri pie sava darba, bet lācis veda savu slinko dzīvi uz priekšu, jo viņam nava pacietības strādāt.
                                                 A. Rozenberge.