Назва
Nostreb zupiņu, dabūsi zivtiņu
№ адзінкі
Submitter
РасшыфроўшчыкGatisBST
Расшыфроўка5 - 8 [1878]
Tc. Kokars, Jānis dz.1884.g. dzīv. Siguldā, dzimis un audzis Varakļānu raj. Barkovas ciemā. No turienes arī sakāmvārdi.

5

Ja nepļausi siena vasarā ar izkapli, pļausi pavasarī ar loku, t.i., tad pavasarī trūks lopiem barības, būs jājūdz zirgs un jābrauc pie kaimiņiem pirkt vai aizņemties.

6

Ja vasarā purvus, mežus izļaun, tad pavasarī grīdu grīdas izslauka, t.i., ja vasarā var purvus izpļaut, tas nozīmē, ka ir sausa vasara un līdz ar to maza zāle, tāpēc pavasarī trūkstot siena.

7

Nostreb pupiņu, dabūsi zivtiņu, - saka, atvairot pārmetumu, ka zupa pārāk šķidra izvārīta.

8

Ēd kā ar melniem zobiem, t.i., negribot. Melnie zobi mēdz būt sivēniem un traucē tiem ēšanu, tāpēc tādi sivēni parasti nosūc tikai šķidrumu, bet biezumus neēd. Arī bērniem, kas negrib