#LIT-4-8

Назва
8. Klintis
№ адзінкі
Gotland, Sweden
Адчыніць

Atradu klintis, izrādās tomēr dabas, ne cilvēku roku plēstas. Augstākas par lapegļu galotnēm. Noaugušas ķērpjiem, ērkšķiem. Kadiķu lērums. Ar sazilējušiem ogu ķekariem. Tādiem matēti violetīgiem un, likās, pat sulīgiem, kaut gan garšoja, saprotams, pēc kadiķa. Tad vēl visādi citādi ērkšķu augi. Un mežrozes saldas, saldas. Kāpelēdama izbiedēju savus piecdesmit sīkus putnus. Līdz gājputnes zoses vaidēdamas aiztriecās uz Latvijas pusi.

Un atkal drupas. Svētā Jura. Šoreiz ārpus cietokšņa mūriem. Majestātiskas, bet vienkāršākas, ne tik greznas. Blakus kastanis, vecs, līks, kastaņežiem pilnie zari paijā zemi. Baznīcu drupām apkārt staigājot man ienāk prātā, ja reiz Dievs uzcels mirušos no balojošiem, plikiem kauliem, kā tas jau reiz bijis, tad, iespējams, arī šīs baznīcas.

Bet es esmu baigais bauris un mežonis. Jo man nāk raudiens. Kad zvana katedrāle, saucot uz sestdienas vakara dievkalpojumu. Šoreiz, liekas, ka cilvēks, ne mehānisms, zvanīja un aicināja. Un kad es redzu mozaīkas, tad ar’ jāraud. Jo es jau sen tādas meklējusi. Ne Budapeštā, ne Londonā, ne Briselē tādas neredzēju. Nekāda sižeta. Ne baložu, ne aitu, ne puķu, nekā. Tikai ornoments, tikai krāsa, tikai laukums pret laukumu, katrā logā savā tonī un noskaņā, bet askētismā vienots. Deg uz baznīcas pelēkās klintsakmens miesas. Vakara saule iespīd un spēlējas. Sārtas uguntiņas lāso uz pelēkā. Tik dzīvi. Tik skaisti, ka liekas, tā dzīvē nenotiek. Pelēkais klintsakmens kļūst telpisks. Rozetes puķe stāsta par sauli. Un man liekas, ka esmu kaleideskopā iekšā. Dievs pagriezīs un – „klikt” tā jau būs viena diena. Cilvēka diena Dieva sekundes tikšķī.

Visbijas ainava

pelēkais sarkst no vilnīšu jumta un ēna grimst zeltītā putnā