0017-Rigas-otra-vidusskola-25-0039
Wurde dechiffriert vonAnita Ernestsone
BestätigtNein
Korrigiert2022-04-11 18:50:52
Dechiffrierungno rijas durvīm pa visu apkārt bakstīdams un rūkdams: "Ci, ci, ci!" Nonācis atpakaļ pie durvīm uzmeta ar rungu krustu lai laime nāk atpakaļ. Tad nēme [ņēma] nogrieza no slimā drusku matu, pielika drusku no viņa drēbēm, labu gabaliņu maizes un šo vīkšķi nometa kaut kur uz ceļa. Tad pa citu ceļu atnāca atpakaļ. Kas šo vikšķi paceļot, tam guļa pielīpot.

18412

Ziemas svētku sestdienas vakarā, uz visām durvīm vilka krustus, tad nelabais netiekot iekšā, neatņemot svētības. Svētvakarā visas (zirgu) lietas pabāza zem jumta citādi lietuvēns zirgus jāj.

18413

Lapu kokus jācērt vecā, skuju jaunā menesī.

18414

Cērtot bērzu jau 3 dienas jaunā mēnesī tad viņš maz jāsmērē, ja cērt vecā, tad sausi čīkst.

18415

Kad atrada uz siekstām, celmāma [celmiem] švamjus mīkstus raganas vēmekļus, tad lika vīzē iekšā un vilka uz namiņu un pēra ar sērmūkšas rīksti. Gunskurā paraka karstos pelnos, tur ielika ar visu vīzi, un uzgāza uz mutes katlu virsū, lai raganas neizsprūk. Tad nākot raganas dzert prasīt. Ja kāds cilvēks prasot dzert, tad nedeva.

18416

Vēl tagad ir ļaudis, kur kad sēj ja tad labu dienu neatņem. Viņa meitai kāds saimnieks atteicis: Vai šī Dievpalīgus apkārt nēsājot?"
SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Riga Secondary School No. 2