Wurde dechiffriert vonIvars Šteinbergs
Korrigiert2020-03-10 18:50:27
Dechiffrierunglabākā ir Vija. Man vairs nav jādara tas, kas pagājušā gadā. Šodien var'ja redzēt, ka tik tiešām ir un pastāv skolēnu komiteja. Slikti, ka sēde ievilkās līdz pus septiņiem. Man jau sāk likties ka protu mazliet kaut ko noorganizēt.

1953. gada 22. septembrī.

Rakstījām algebrā klases darbu. Es protams "nepratu" reizes rēķinu un vispār laikam ko nepareizi sarakstīju.
Krievu val. diktātā droši vien būs sarkans no kļūdām. Teksts bjia tas, par kuru mēs jau 2x rakstījām atstāstījumus. Sarakstīju kādās četrās vietās vārdu "dzimtene" ar lielo burtu un laikam mazo rakstīt.
Daila reizi sasauca kaut ko līdzīgu komitejas sēdei, izskatījās pēc komjaunatnes aktiva sanāksmes. Parunājām par atskaites ziņojuma sastādīšanu pārskata sapulcei. Uz māju ejot, ieminējos Dailai, kāpēc viņai sekretares darbs neveicas, ja viņa jau tik ilgi strādājusi. Daila atzinās, ka pašreiz aizrāvusies ar fizkultūru un citreiz citas aizraušanās un, ka tas arī ir galvenais iemesls.

1953. gada 23. septembrī.

Atkal kopā ar Dailu strādājām. Sastādījām tā pa pusei sienas avīžu tematiku. Mums abām vienmēr veicas.
Runājot par mācībām, jāatzīmē fizikas mājas darbu četrinieks - paviršība un vācu val. mājas darbu piecinieks.
Pasūtīju oktobrim avīzi. Nopirku Furmonova "Dumpi". Pēc "Čapajeva" man interesē šis rakstnieks - komunists. Izlasīju piezīmes par šo grāmatu. Pabeidzu Krimova ["Tankkuģi Derbentu"], bet par to vēlāk, kad uzrakstīšu sacerējumu.
Šodien saņēmām Alda vēstuli un kādas 10 fotogrāfijas no viņa augsnes prakses. No visa var secināt, ka puisim nav naudas. Arī mums nav naudas. 140-150 rbļ par pus mēnesi - tā ir ironija.
Jaunā plīts jau prot ēdiena temperaturu sacelt līdz 100°. Manā pažobelē vakarā saskatāmi dvašas garaiņi. Nē, es neesu tvaika mašina, bet apkārtējā temperatura krītas kā jau tas rudenī parasts.

1953. gada 24. septembrī.

Atkal dabūju vienu piecinieku un gluži par velti - kr. lit. Vakarā vienu reizi biju tā ar miegu kaudamās pārlasījusi. Stāstīja kaut ko par Danko Levads, par to, ka Gorkijs savos ceļojumos labprāt klausījās dziesmas un nostāstus un tos izmantoja vēlāk savos sacerējumos, bija labs, bet tālākais nekonkrets satura savārstījums. Es gari un plaši novirzījos no temata. Nepatīkami.
Bet tad sadeva gan mums kr. val. skolotāja Platā. Pamatīgi. Tādus vārdus teca, tikpat apvainojušos, kāda ir mūsu izturēšanās pret viņu. Bet tas viss bija teikts kaut arī puslīdz mierīgi, tomēr pārāk augstā tonī, lai iekļūtu mūsos kaut kā dziļāk.
Sākot ar rītdienu uz 10 dienām pārtraucam regulārās mācības. Visa vidusskola izies kolchozs. Tāds ir vispārīgs lēmums.
SammlungAutobiography Collection
KollektionDiaries of Ligita Vucena