Wurde dechiffriert vonIvars Šteinbergs
Dechiffrierung1953. g. 16. oktobris

Par darbiem kolchozos runājām komitejā līdz plkst 7.00.
Trigonometrijas kontroldarbā nezināju neviena uzdevuma. Šodien mājās neizrēķināju neviena ģeometrijas uzdevuma. Neskaidrs nav, bet neprotu. Galīgi skāba dūša. Dvas reizes sviedu burtnīcu nost un divas reizes sāku atkal rēķināt.
Komitejā jau diezgan principiali varu jautāt par brāli, bet īsti kā nē....

1953. gada 17. oktobrī.

Krievu val – 5, latv. val. mājas d. – 5, vācu val. mājas darbā – 5, ģeometrijas uzdevumā – 4 (ielaidu kļūdu). Vācu val. kontroldarbā 2 vārdiņus nezināju, vienam nepareizs artikuls. Mana cerību uz četr.
Rēķināju ģeometriju. Rīt iešu pie skolotājas. Visās matematikās man prasti rezultati. Domāju, ka sapratu. 72. lapp no "Kā rūdījās tērauds".
Šodien bija komjaunatnes grupas sapulce. Būs jauni biedri.
Vairim sadevu visus papīrus par reidu, lai apstrādā un iet pie Teteres.

1953. gada 18. oktobrī.

Labi ilgi nogulēju.
Mazlietiņ papūlējos par glītumu, nu par mājīgumu. Sataisīju un pieliku aizkarus.
Pāris stundas lasīju par Korčaginu, tad gāju pie audzinātājas rēķināt ģeometriju.
Man ir kādi 4, 5 vai pat vēl vairāk ielaisti uzdevumi. Vairāki no tiem klasē pusrēģināti nu vispār grūti.
14.00 aizgāju. Skolotājas vēl nebija. Sāku rēķināt. Kā par brīnumu pavisam viegli un ātri izrēķināju. Tāpat nākošo un vēl un vēl. Ceturtajā ielaidu kļūdu, sāku no puses. Skaitļi iznāca, bet zīmēs kļūda. Tanī brīdī atnāca skolotāja. 2 st. – 4 uzdevumi. Skolotāja pārbaudīja un teica: "To es saprotu, Ligita."
Lūk, ko nozīmē izgulēties un ar svaigu galvu ķerties pie matematikas. Tātad var.
Gatavojos puķu sēklu konkursam. Izkūlu rezēdu sēkliņas. Vēl domāju nest arī asterītes. Ma patīk astronomija. Līdzi uzdotajai vielai lasu "Visumu". Iznāk lasīt par zināmu un tomēr ir savādāk, jautrāk un saprotamāk.
"Padomju Jaunatnē" par otro komjaunatnes apbalvojumu. Labs fragments no Katlinskas "Vīrišķības". Lasot par komjaunatni man kaut kur tā kā kņut, ka ceļas uz augšu jeb vai sirds sāk ātrāk dauzīties, tāpat kā kaut ko jaunu uzzinot par Mičurinsku. Jau četri gadi es nesāju komjaunieša nozīmīti, bet nav ienācis prātā, ka varbūt būtu labāk bez tās. Man liekas, ka vārdam "komjaunatne" ir tāda īpaša skaņa, Februārī notiks divpadsmitais kongress! Varbūt arī es tikšu uz rajona konferenci vēl no vidusskolas. Mīlu šos miljonus jauniešu, sajūtu sevī daļiņu no šī spēka. Katram es varu paspiest roku un uzsmaidīt un katrs man atbildēs ar to pašu. Tas ir neaprakstāmi.

SammlungAutobiography Collection
KollektionDiaries of Ligita Vucena