1685-Vandzenes-pamatskola-01-0007
Wurde dechiffriert vonUna Smilgaine
BeendetJa
BestätigtJa
Ausgebildet2021-05-07 17:43:50
Korrigiert2021-05-07 18:11:21
Dechiffrierungjo tad aug melnplaukas.

30

Zirņu nolikto sēklu nedrīkst ēst jo tad augot tārpaini pāksti.

Vispārējie ticējumi

31

Pirmo reizi govis laižot ganos jālej ūdens katrai govei uz galvas lai nebizo.

32

Pirmo reizi govis laižot ganos daudz jālejas lai govīm būtu daudz piena

33

Pirmo reizi, kad govis izlaiž ganos ganam japaņem līdz priekškaramā atslēga un maizes gabals jaskrien govīm trīs reiz apkārt jaapsēzās lopiem vidū jaaizslēdz atslēga japārmet par galvu un jaēd maize tad lopi turēsies kopā un labi ēdīs.

34

Pirmā maijas rītā janomazgā acis zāles rasā lai visu gadu būtu jauks kā maijas mēness.

35

Lielajā piektdienā jaaiziet uz mežu jaiesviež kabatas lakatiņš skudru pūznī pēc laiciņa izņem to un norīvē seju tad tanī vasarā nenodeg.

36

Pa krustdienām nav brīvi staigāt pa laukiem lai krusa labību nenomaitātu.

Tautas ārstniecība.

37

Ja mazam bērnam sāp galva tad no sliekšņa jasakas zemes un japiesien pie galvas.

38

Kad rēmels dedzina tad sarkanais kukainīts ko sauc par Dievjēriņu jasabērzē plaukstā un trīs reizes plauksta janolaiz.

39

Kad velis rokā tad piektdienu vakarā jaaiziet uz kapiem un ar kapu zemēm jaapbērzē.

40

Ja kārpas grib nodzīt tad jaaiziet pie tekoša ūdeņa un ar sakrājušajām putēm japabērzē.

41

Kašķu var nodzīt kad no kartupeļiem nokāstā ūdenī janomazgajās.

42

Ja zirgam metās būršlaks tad savāra vāveriņus, un dod zirgam dzērt.

Krāsošana ar alkšņu mizām.

43

No alkšņu mizām var dabūt brūnu krāsu. Ņem samizo alkšņu mizas savāra izkāš mizām pieliek zilo krītu, savāra vēl tad liek vilnu un vāra kādu stundu. Ja grib vēl tumšāku tad vilna jaliek siltā krāsnī slapja un jasautē, tad vilna paliek tumšāka.













Text dechiffrieren
SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Vandzene 6-year Primary School
Stichwörter

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.