Wurde dechiffriert vonDzintars Riekstiņš
Beendet
Bestätigt
Dechiffrierung

labība pārietu lielās muižas šķūņos. Un muļķītis nedabon ne labi apskatīties kad visas labības stipras jau šķūņos iekšā. Ja to lauku mazās muižas kungs iet kā pašutis, kur viņa meitai varējis. dēls gadīties bez vīra , un jau zābakos. Nu kungs taisa leilu balli un salūdz visu, apkārtni bez atvaušanās visiem jā iet , vai tas būtu kungs vai kalps nabags vai kropes , visiem jājiet. Noteiktajā dienā sanāk ar , to ka muizas sēts vidū ne rūmes vairs nau. Kurš nu būs tā dēla tēvs, tam mazias dēlēns pasniegs ābolu. Dēls istaigā visu sēts vidu, nav ne viena kurrš būtu īstais. Kungs prasa gudrs brāļu tēvam vai nav kāds atstāts mājā. Tas atsaka ir gan viens dēls māja, bet tas ir muļķis. Kunds liek muļķīti atvest. Nau muļķītis ne pa vārtiem vēl ienācis jau mazais iedod muļķītim 'ābolu un saka, :"Lūk kur mans tēvs." Kungs redzēdams kāds viņam muļķis un nabags znots, paliek zils, melns aiz dusmām. Viņš liek uztaisīt leilu mucu, sabāž visus trīs iekšā, (mulkiti, savu meitu un dēlēnu) aiznaglo vāku un un mucu ielaiž jūrā.

43

Un nu muca peld pa jūru prom. Pēc kādām dienam muļķītis domā ar līdakas palīdzību no mucas iztikt ārā. Viņš sauc:"Dieva palīgs, līdakas spēks, ka tā jūra izžūtu un tā muca pārplīstu !" uzreizi , blākš , muca uzliek zēnu uz muguras "kupa lācī", saņem sievu pie rokas un iet no juras laukā. Iet , iet kāmēr nonāk pie mazās muizas robežam. Tur viņš noliek dēlu zemē, palaiž sievu un saka: "Dieva palīgs, līdakas spēks, kad te gadītos zelta pils kas griežās uz tītara kājas !" Šie nedabon neapskatīties , kad pils mirdzēdama un vizedama paceļas ar diviem torņiem. Nu muļķītis ar sievu un dēlu iet pilī un dzīvo zaļu dzīvi. No rīta mazās muizas kungs izgājis laukā un brīnās brīnīdamies , kas tur viņa lauka galā ta mirdz. Viņš sūta vagāri lai iet skatīties, kas tur tā mirdz. Vagāris nonācis pie zelta pils uz reiz tas paliek par akmen Kungs nevarēdams vagāri sagaidīt sūta kara spēku skatīties, bet kara spēks pie pils pienācis paliek par akmeņiem.
SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Ūziņi Primary School