SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Berkene Primary School
Wurde dechiffriert von LaineBee
Beendet Ja
Geprüft Nein
Dechiffrierung iekoda. Vecais dunduru noķēra un piesēja salmu un palaida teikdams: "Skrej nu kā prazdams!" Nabaga dundurs laidās kamēr nonāca mežā. Ielaidās kādā kokā un gribēja atpūsties. Apakš tā koka tieši gulēja vecā izraibinātais lācis. Viņš gulēja un laizīja sadedzināto ādu. Piepeži [piepeši] koks salīgojās un lācis izbijies paskatījās uz augšu ieraudzīja dunduru. "Ē draugs kāp zemē, citādu [citādi] tu vēl koku nolauzīsi". Dundurs ari [arī] nolaidās. Lācis prasīja kas to ir izdarījis - piesējis salmu. "Vecais, bet kas tevi tā apstrādājis?" "Arī tas pats vecis mani pacienāja." Kamēr viņi tā sarunājās piekliboja arī lapsa un vilks, kuram vienai kājai bij norauta āda. Viņi ņēmās izsūdzēt viens otram savas bēdas. Beidzot tie nolēma vecajam zemniekam atriebties, jo gluži bez kāda iemesla esot viņiem pāri darījis.

Kā klāj svētku-galdu

407

1) Ja zem galda paliek sienu, vasaru būs daudz siena.

408

2) Ja pieliek malku, tad ne kad netrūks malkas.

409

3) Ja Jauna gada vakarā ēd zivis, tad būšot daudz naudas.

410

1) Vecgada vakaru jāaiziet uz kūti, un jaķer [jāķer] aitas. Ja noķer teķi tad tanī gadā aprecēsies [apprecēsies].

411

2) Vecgada vakarā 12 jāskatās vienam maizes krāsnī. Tad redzēšot savu līgavaini.

412

3) Ieiet kūtī un saka "labvakar ciemāt!" Cik reizes cūka norukšķ tik gadus vēl jādzīvo neprecējušam.

4) Jaungada naktī jānes neskaitot malka. Ja būs pa parim tad aprecēsies [apprecēsies] tajā gadā.