Rencēnmuižas pārvaldnieks Meirēns šauj spīganu
Sprache
08.01.1929, Rencēnu pagasts
Rencēnu pagasts, Valmieras novads
Wurde dechiffriert vonMaigaJankevica
DechiffrierungTeikas.

Agrak Rencēnu muižā dzīvojis muižas parvaldnieks Meirēns. Viņš ļoti cienijis velnus. Viņam bijis modernieks (Meirēns) Lācīts. Tam ar bijuši dažādi burvju vārdi viņš gājis spīganās. Arvienu ap pusnakti no muižas izlaidūšās vairāk spīganas... Pēc kādiem gadiem modernieku Lācīti aizdzina no muižas. Ļaudis rūnājuši ka kādā spīganu sapulcē viņš rūnājis Meirēnam prētī;  tāpēc esot aizdzīts no muižas... No tā laika muižai vairs nav bijis piena, piens bijis, bet tāds kā nekur neģeld, lopu mēsla gaŗša . . . - - - - - - Ap govju slaucamo laiku muižas kūtī arvienu ielaidūšās spīgans. Apskriedams visas govis, un uzlaistīdams kadu šdīrumu [šķidrumu].
Kādu reizi muižas kungs Meirēns paņēmis plinti, un pielādējis ar zelta lodi. Tad aizgājis uz kūti; gaidīt spīganu. Nebijis arī īlgi jāgaida kad spīgana atskrējusi Meirēns izšāvis uz spīganu . . . - - - - - - - Uz to vietu kur spīgans bijis palīkuši zīli dūmi, un brīnums: zēmē nokrītis modernieks Lācīts.

1853

2.
Araki [Agrāk] darbiniekiem bijis jāiet uz muižu klaušās. Apkārtējie saimnieki sūtijuši darbiniekus; tas ir no Duņķa, Mūldēna, Čakaina un tā. tālāki. uz Rēncēnu muižu. klaušās. Reiz kāda veca vēcīte gājusi uz muižu. Cēļā vilks prētī, garēm [garām] nelaidis neparko, vēcīte devusi vilkam maizi. Vilks vilcis pie lindrakiem sev līdzi vēcīte gan prētojusies, bet nekas nav līdzējis, jaiet vien bijis. vilks aizvēdis vēcīti pie saviem bērniem, pagāzis ar ķepu bērniem pakaļas gaisā, un nu vēcīte rēdzējusi ka vilka bērnie [bērniem] viens sābazis
öffnen

Agrāk Rencēnu muižā dzīvojis muižas pārvaldnieks Meirēns. Viņš ļoti cienījis velnus. Viņam bijis modernieks Lācīts. Tam ar bijuši dažādi burvju vārdi. Viņš gājis spīganās. Arvienu ap pusnakti no muižas izlaidušās vairāk spīganas.
Pēc kādiem gadiem modernieku Lācīti aizdzina no muižas. Ļaudis runājuši, ka kādā spīganu sapulcē viņš runājis Meirēnam pretī, tāpēc esot aizdzīts no muižas. No tā laika muižai vairs nav bijis piena. Piens bijis, bet tāds kā nekur neģeld, lopu mēslu garša. Ap govju slaucamo laiku muižas kūtī arvienu ielaidušās spīganas, apskriedamas visas govis un uzlaistīdamas kādu šķidrumu.
Kādu reizi muižas kungs Meirēns paņēmis plinti un pielādējis ar zelta lodi. Tad aizgājis uz kūti gaidīt spīganu. Nebijis arī ilgi jāgaida, kad spīgana atskrējusi. Meirēns izšāvis uz spīganu. Uz to vietu, kur spīgans bijis, palikuši zili dūmi, un brīnums: zemē nokritis modernieks Lācīts.

Bildlegende

Zeige 1-2 von 2 Einträgen.