Sieviete (nakts ragana) vadā
Sprache

72. Ar mežābeles mizām var nokrāsot tumši brunu kodinot kālija bihromātā.

73. Ar bērzu lapām var nokrāsot gaiši zaļu kodinot vara vitriolā.

Vispārēji ticējumi.

74. Zirņus sējot nedrīkst ēst jo tad metas zirņos tārpi.

75. Pupas jāstāda nedēļas beigās jo kad stādīs nedeļas sakumā tad pie katras pupas būs tikai viena pākste [pāksts] un tā tas ir ar visiem pākšaugiem.

25015

76. Sīpolus vakarā stāda pēc saules rietēšanas jo tad viņi nezied.

Piedzīvojums.
Jēkabs Leitis 90. g. v. visu muža lielako daļu nodzīvojis Rencēnu pag. dzīvo Rencēnu muizā.

25016

77. Kad es biju jauns pāri pa 20 gadiem vecs. Pie mūsu mājām atradās liels sils ļaudis kuri tumsā caur šo silu gājuši stāstīja ka tur rādoties spoki bet es to neticēju. Viņi stāstija ka tur rādoties viena sieviete kas visus šai silā no ceļa novedot un apmaldinot. Reiz man māte aizgāja
Korrigiert2017-10-12 20:49:12
Dechiffrierunguz pilsētu. Tuvojās vakars un es nodomāju iet viņai pretī. Kad es gāju pa durvīm ārā mājnieki man teica lai ejot vien gan nu sieviete atkaļ šo vadāšot. Bijuse tumsa viņš gājis pa silu un uzreiz viņam pretī nakuse viena sieviete. Viņš domājis ka tā ir māte un gribējis šo ķert ciet. Kā šis pienācis klāt tā šī atkal uz priekšu un pēdīgi viņš bijis tā apmaldijies ka nav zinajis uz kuru pusi māja bet viņš atkal šo kēris un nekā. Otrā rītā gaismai austot viņš bijis otrā sila malā un ar slapju galvu noķēries to sievieti. No tā laika viņš ticējis ka tanī silā rādās spoki.
öffnen

Piedzīvojums
Kad es biju jauns, pāri par 20 gadiem, pie mūsu mājām atradās liels sils. Ļaudis, kuri tumsā caur šo silu gājuši, stāstīja, ka tur rādoties spoki, bet es to neticēju. Viņi stāstīja, ka tur rādoties viena sieviete, kas visus šai silā no ceļa novedot un apmaldinot. Reiz man māte aizgāja uz pilsētu. Tuvojās vakars, un es nodomāju iet viņai pretī. Kad es gāju pa durvīm ārā, mājnieki man teica, lai ejot vien, gan nu sieviete atkal šo vadāšot. Bijuse tumsa. Viņš gājis pa silu, un uzreiz viņam pretī nākuse viena sieviete. Viņš domājis, ka tā ir māte un gribējis šo ķert ciet. Kā šis pienācis klāt, tā šī atkal uz priekšu un pēdīgi viņš bijis tā apmaldījies, ka nav zinājis, uz kuru pusi māja, bet viņš atkal šo ķēris un nekā. Otrā rītā, gaismai austot, viņš bijis otrā sila malā un ar slapju galvu noķēris to sievieti. No tā laika viņš ticējis, ka tanī silā rādās spoki.

Bildlegende

Zeige 1-1 von 1 Eintrag.