Tekstistuse lisajaDace Nasteviča
KinnitatudEi
Noklausījos no 89 gadus veca vīriņa

Teika.
Pirms 60 gadiem Šemberga dzīvojis melderis Kāzmans. Un pēc kāda laika viņš nomiris. Teikas gāja ka viņi nelabā gara pilni melderi veduši uz kapiem un nevarējuši novest zirgi nekustējuši ne no vietas. Meldera dels uzskrējis pa trepēm un uzsitis ar āmuru trīs reizes uz kamens un tūliņ zirgi sākuši vilkt. Pēc bērēm meldera meita noslīkusi. Netāl aiz dzirnavam verstes 2 atronas mazs purviņš tur ielēkusi un noslīkusi. Un gar to vietu visiem bailes iet, jo tur spokojoties. Un gar purviņu iet ceļš un ka tur brauc jeb iet, ta pa priekšu skrēj melna sieva vai kaza jeb melns suns. Pa dienu 12 jeb pa nakti 12 nedrīkstējuši ne viens braukt, bet vienam saimniekam ļoti drošam gadījies braukt pa nakti 12. Viņš paskatījies vai tad ir ar kāds, jā ir viņš sašāvis zirgam un gribējis redzēt kas tas ir bijis vecs žīdiņš nesis šnabi uz Lietavu. Žīdiņš lūdzis lai viņu paved, tas pavedis vienu versti jo bijis jau ceļgals. Žīdiņš izkapis no ratiem un nozudis no acīm, un nezin kur palicis.

Noklausījos no 72 gadus vecas sieviņas.

355

Teika par dveseli.
Alšvangas pagastā Ķiņķu mājās nomiris mazs puisītis. Mātei par to ļoti žēl bijis. Pēc bērēm viņa ilgi strādājusi līdz 12. Uz galda degusi svece. Uz reiz gar sveci skrien, tīri, gaiši balts taurenis, viņā ķērusi rokā nevarējusi noķērt tā trīs vakarus skrējis pēc tam vairs ne. Pēc visi nosprieduši ka ta puisēna dvesele.
KolekcijaCollection of Alsunga 6-year Primary School