KolekcijaCollection of Mazzalve Primary School
Atšifrēja Kristiana
Atšifrējums Nostāsti.
Mazzalvas pamatsk. anōnims

Runča dobes.
Mūsu māju robežās atrodās purvs. Iekš purva ir dobes, kā viņas cēlušās nav zināms. Tikai zin nostāstīt, kā cēlies dobju nosaukums. Kāds pavecs cilvēks gājis pa purvu, te uzreizi viņam sācis pa kājām pīties liels runcis, cilvēks sitis runcim, bet runcis nemaz nebēdzis, bet mācies vēl vairāk virsū. Nu cilvēks nobijies un paģībis. Otrā rītā siena pļāvēji atraduši šo cilvēku jau mirušu un pie tam zilu, it kā būtu sadauzīts vai saskrāpēts. Pēc šā atgadījuma cilvēkiem patiesi bijis ļoti bail un vakaros, ārā izejot un klausoties, tiem izlicies ka tur kaķi ņaudētu, lai gan tie bij bijuši upji, kas uz sliktu laiku vaidējuši.
No šās vietas - skolotājs.

2

Pļavai "Žagatiņa" putna ķermeņa izskats. Viens gals kā knābis pavisam šaurs ar novadgrāvi. "Žagatiņos" pastāvīgi slapja.

3

Rakstītājas mātes vectēvs bijis kalējs. Ganību tāļākajā stūrī bijušas dobes ogļu dedzināšanai. Dobju vietas vēl tagad redzamas. Tā cēlies nosaukums "Ogļu dobu ganības"