Tekstistuse lisajaMagdalina
Lõpetatud

Vietu nosaukumi.

27. Mazzalves pag. pie Svarenu mājām atrodas Buku saliņa Mēmeles upē.

Tautas teikas un pasakas.
(Tautas pasakas.)

Kādam saimniekam bij ļoti daiļa, bet muļķa sieva. Reiz vīrs kaun cūkas brūvē alu un saaicina viesībās radus un kaimiņus. Vīrs pakar gaļu kaltēt un saka te būs mīksti kāposti kad pieliks speķi. Reiz vīrs aiziet savās darīšanaās un sieva arī ķeras pie darba. Sieva iznes speķi un uzliek uz kāpostu galviņām. Te ciema suņi arī klāt un nolasa speķi no kāpostiem. Sieva skrēja pakaļ un vienu noķērusi ieveda klētī un piesēja pie alus mucas tapas. Suns izrāva tapu un aizskrēja projām, sieva beidzot tapu daboja rokā,. Bet kad sieva atgriezās atpakaļ, tad viņa redzēja ka klēts slapja. Sieva to izbārstīja ar kviešu miltiem. Te jau ari nāk vīrs mājā, sieva tek pretī un stāsta labos darbus. Kādu postu tai nodarījuši kaimiņu suņi un kas noticis ar alus mucu. Vīrs kasās jau pakausī bet ko darīt škāde jācieš. No jauna viņš kaun cūkas un saka: "ka gaļa jataupa kad nāks gaŗā diena." Vīrs aizbrauc uz dzirnavām malt miltus. Pie saimnieces atnāk gaŗš ubags un lūdz dāvanas. Sieva saka: "nevaru dod jātaupa kad nāks gaŗā diena." Ubags redzēdams muļķa saimnieci saka: "Es jau esmu tā gaŗā diena!' Nu saimniece ļoti priecīga ka reizi tomēt atnākusi gaŗā diena un apkrauj ubagu ka tas knapi var paiet. Kad vīrs to dabon dzidēt. Viņš prasa: "Kur tas rata gabals palika? "Sieva rādīja: "Te pa to ceļu aizgāja." Vīrs gan dzinās pakaļ, bet ubags bij kā
KolekcijaCollection of Mazzalve Primary School