Nimetus
Kārķu Raganu kalns
Kārķu pagasts
Kārķu pagasts, Valkas novads
Tekstistuse lisajaSandis Laime
Tekstistusvīrietis. Nu puisis devis kājām ziņu. Otrreiz puisis nav apsēstā rijā vairs gulējis.

3. Šucēnu mājās istabā bijis pamaz rūmes, tādēļ 4 meitas vasarā izgājušas gulēt vāgūzī. Kādreiz pie viņām paķircināties ienākuši puiši. Divām jaunākām tas nav paticis, tādēļ tās izmanījušās laukā.
Kur bēgt? Viņas zinājušas, ka klēts raganu apsēsta. Paklausījušās – tiešām: aiz klēts tā vien gājis - pļikat, pļekat, pļikat, pļekat.
Mukušas uz istabu. Tagad viņas bijušas savām ausīm dzirdējušas, ka aiz klēts raganas velējas. Bet tiklīdz kāds tur gājis, raganas uz vietas pazudušas. Viņas dzīvojušas tur no seniem laikiem samestos akmeņos. Vesela kaudze akmeņu tur bijis, un raganas jau zin, ko vajaga.

1371

Veckārķu pagastā ir kāds raganu kalns. Tur pāri iet lielceļš uz Valku. Agrākos laikos raganas tur nākušas pirkt no zemniekiem lopus. Dažreiz, - kas to zin, viņas rādījušās pašas, dažreiz sazinājušās ar vellu. Tas pārģērbies par miesnieku un solījis zemniekim par lopim vairāk kā Valkā. „Ko tur vedīs 20 verstis vēl lopus, ļaudis domājuši. Pārdevuši arī. Bet vēlāk sūdi vie izrādījušies kabatā.

4. VII. 1924.
Teikusi Liene Veinberg, 67 gadi veca. Dzīvo Trikātas pag. Lipškalna muižā.
Ava

Veckārķu pagastā ir kāds Raganu kalns. Tur pāri iet lielceļš uz Valku. Agrākos laikos raganas tur nākušas pirkt no zemniekiem lopus. Dažreiz, kas to zin, viņas rādījušās pašas, dažreiz sazinājušās ar vellu. Tas pārģērbies par miesnieku un solījis zemniekim par lopim vairāk kā Valkā. "Ko tur vedīs 20 verstis vēl lopus," ļaudis domājuši. Pārdevuši arī. Bet vēlāk sūdi vie izrādījušies kabatā.

Näitan 4 üksusest 1-4.
#KohtKuupäevTüüpVietas tips