#LFK LiepU-6-2524

Nimetus
Tekstistuse lisajaBirute
Tekstistus

[Foto]

KRISTĪNE SAULĪTE
Dzimusi Cēsu apriņķī, Raunas pagastā. Strādājusi par pavāri pie kungu kārtas ļaudīm. Mūža nogalē - mājsaimniece, liela dziedātāja, adītāja, arī dzīves ceļš atvedis uz Ķeipeni.
#LFK LiepU-6-2524
Tekstistus

turp. 2524

Mīklas minēt sanāca kaimiņu ļaudis kopā vakarēšanā. Vērpa, adīja un pa starpām minēja mīklas. Daži mīklu devēji uzdeva tās pēc kārtas,- tā lai viena ir saistīta ar otru. Citi uzdeva tādas mīklas, kas grūtākas un prasa lielāku piepūli. Pa vidum veči stāstīja pasakas.
Pārsvarā minēja ziemas laikā, kad vakari bija ļoti gari un tumši. Nāca ļaudis arī no kaimiņu mājām, īsināt laiku. Agrāk minēja tikai vecie, bet laika gaitā sāka piedalīties mazie ķipari. Mīklas gan uzdeva tikai vecie, bet lielie minē -
#LFK LiepU-6-2524
Tekstistus

turp. 2524

tāji bijuši bērni, arī jaunieši.
Ja uzreiz nav varējuši atminēt, jautājuši: " Dzīvs vai nedzīvs."
Mīklas neatminot, neattapīgie un neprašas dažādi izsmieti - "vārdoti", kā arī tiem likuši izpildīt kādu uzdevumu. Šādā veidā sodīti kā pieaugušie, tā bērni. Sodu saņemt esot bijis liels kauns, tādēļ visi centušies mīklas atminēt. Tas savukārt licis labāk novērot darbu, izprast dažādās sakarības dzīvē - visu, par ko vien mīklās runāts. Sodīšana, protams, notikusi rotaļas veidā. Mīklu minamā laikā, ja kāds nav varējis uzminēt sešas
#LFK LiepU-6-2524
Tekstistus

turp. 2524

mīklas no vietas, tad tam tikušas aizsietas acis, noguldīts augšāmpēdus uz krēsla un vazāts gar minētājiem; turklāt vēl likuši virsū dažnedažādas lupatas, drānas, kas pie rokas tik gadījies. Kad kaudze šim virsū bijusi diezgan liela, atstājuši to un aizgājuši. Šis nu kamēr ticis no visām parpatām vaļā, laiciņš pagājis, bet beigu beigās tomēr gājis atkal pie minētājiem.
Bērniem bijuši citāda rakstura sodi: piparu grūšana - ar dibenu jāsit pa grīdu, dažādu pantiņu un dziesmiņu iemācīšanās no galvas. Dažkārt tika nakts laikā
#LFK LiepU-6-2524
Tekstistus

turp. 2524

apskriet 3 reizes ap māju, lika aiziet uz klēti, kur spokojušies dažādi mošķi. Vai arī likuši ~30 vārdus sadomāt ar vienu sākuma burtu.

MĪKLAS:

Četri brāļi cietumā