1640-Janis-Alberts-Jansons-01-0237
TranscriberMagdalina
Completed
Accepted
Updated2020-12-06 20:24:03
Transcription (text)redzet savu draugu. Ar savu jumpravu palīdzību, jaunava sagrieza visas savas skaistās segas un uztaisīja no tam kāpnes. Pa šīm kāpnēm jaunais pilskungs arī uzkāpa tornī, bet Augstrozes pilskungs  parsteidza viņu tornī. No dusmām valodu zaudējis, vecais sātans sagrāba jaunekli un nosvieda zemē pa logu no augstā pils torņa. Jauna, ziedoša dzīvība būtu pārvārējusi kritiena smagās sekas, bet torni sargāja pils asinssuņi, un jauneklis krita tiem par upuri.
Vēl dzīvība tam bija iekšā,
Un dzīvotu tas dažu dien`,
Bet asinssuņiem met to priekšā,
To zobi viņā iekšā lien.
Nobendējis jauno Mujēnu pilskungu, Augstrozes pilskungs izlaida meitu brīvībā. Bet viņš bija aizmirsis, ka sirds liesmu nevar nodzēst. Jaunava vēl arvien cerēja satikt savu draugu. Tērpusies līgavas rotā, viņa ieleca ezerā, kas izplešas Augstrozes pilskalna pakājē.
Pils palejā dziļš ezers rodas.
Tā prātā samisējusies.