TranscriberLigaB
AcceptedYes

meža galus līdzinot.

Teicējs: M. Šantars.
Tautas pasakas un teikas.

Teika par Pļavu dzirnavām.
Dzirnavās bijis vecs melderis. Kādu nakti viņam licies kā dzirnavas deg. Viņš izgājis laukā un aizgājis uz dzirnavām. Un skatījies, skatījies. Bijis briesmīgs karstums. Dzirnavas degušas, tā dega kādu stundu bet uguns stāv uz vietas un tālāk nedeg. Kad pulkstens nositis divpadsmīt uguns nozudūsi, tikai sūra smaka paskējūsi garām. No rīta citi ļaudīs atradūši veco melderi mirūšu.

126

Pasaka par jumpravu. Teicējs: J. Bergs.
Reiz kāda jumprava iesēja turku pupu. Turku pupa drīz izauga līdz pašām debesīm. Tad viņa par pupas zariem uzkāpa debesīs. Viņa apstaigāja visas debesis un apskatījās. Kad vakarā viņa gribēja kāpt zemē pupa bija nolūzusi. Tagad viņa uzmeklēja spaļu kaudzi un novija garu, garu, garu, garu, garu, garu, garu, garu striķi. Nu jumprava laidās zemē. Bet pie pašas zemes viņai pietrūka. Tad viņa no augšas cirta nost un apakšā metināja klāt. Bet tomēr pietrūka un viņa laidās lai krīt zemē. Viņa iekrita kādā slapjā bedrē un noslīka.
Teicējs: Fr. Gulbis.

127

Teika par Sīlenes Kalnu. Vandz. pag.
Kādu dienu Brinču saimnieks gājis mājās no zvejošanas. Viņš dzirdēja pakavu klaboņu. Pie viņa piegājuši sveši vīri. Un atņēmuši viņam zivju kuli. Tad noprasījūši bargi: kur tavas mājas. Brinču saimnieks gan negribēja, negribēja, bet ar varu viņš tomēr parādīja. Tagad svešie cilvēki Brinču mājas pagalmā un sāka tur postīti. Mājai nogāza jumtu. Sētai izrāva stabus un norāva laktas. Tad noteica kā rīt trijos naktī jābūt svētozolu kalnā. Līdz vajaga zirgs un rati. Kad no rīta Brinču saimnieks aizbrauca uz svētozolu kalnu.
RepositoryArchives of Latvian Folklore
CollectionCollection of Vandzene 6-year Primary School