Raganas akmens
Dialects

Jānīts stavēj kalniņāi, līgo!
Zāļu nasta mugurā, līgo! līgo!
Nāc, Jānīti, lejiņā, līgo!
Dod manām telītēm, līgo! līgo!

Apmēram 0,5 km no "Jaunbārdiņām" sākas "Mādžīnas purvs". Purvs ir garš, ne visai plats, un sniedzas labu gabalu uz Smiltenes pusi. Šai galā, purva viducī, guļ milzīgs akmens, sauc viņu par Bārdīnu lielo akmeni, jeb Raganas akmeni. Purvā dzīvojot ragana - Mādžīna, kas cilvēkus vadājot apkārt vien, apkārt vien, tā kā beigās savu māju vairs nepazīst. Dažs visu nakti gar akmeni nostaigājis. Reiz vecais Paukuļu Jancis braucis caur purvu un bijis tā samulsināts, ka nepazinis savu māju, kamēr pienācis klāt. Pat tuvi kaimiņi iebraucot Jaunbārdiņās, sevišķi krēslā vai miglā, un prasot: “Ai, ciemī, kur te ceļš uz Smilteni?”

1386b

"Raganas akmens" Mādžīnas purvā. Uz akmens sēž eksped. dalībn. B. Poča. [fotogrāfija manuskriptā]
Open

Apmēram 0,5 km no Jaunbārdiņām sākas Mādžīnas purvs. Purvs ir garš, ne visai plats, un sniedzas labu gabalu uz Smiltenes pusi. Šai galā purva viducī guļ milzīgs akmens, sauc viņu par Bārdīnu Lielo akmeni jeb Raganas akmeni. Purvā dzīvojot ragana Mādžīna, kas cilvēkus vadājot apkārt vien, apkārt vien, tā kā beigās savu māju vairs nepazīst. Dažs visu nakti gar akmeni nostaigājis.Reiz vecais Paukuļu Jancis braucis caur purvu un bijis tā samulsināts, ka nepazinis savu māju, kamēr pienācis klāt. Pat tuvi kaimiņi iebraucot Jaunbārdiņās, sevišķi krēslā vai miglā, un prasot: “Ai, ciemī, kur te ceļš uz Smilteni?”

Showing 1-1 of 1 item.

1Jaunbārdiņas