Spīgana pārvēršas par cūku
Dialects
Middle dialect
"Līgones", Ēveles pagasts, Valmieras novads, LV-4712
TranscriberSandis Laime
AcceptedYes
Updated2017-12-08 21:08:58
Transcription (text)bijis tikai sapnis. Pats teicējs atkal apgalvo: "Notikums tāds bija, bet ko tur var saprast. Kaut kādas parādības vecos laikos tomēr ir bijušas.")

2134

Rencēnos bijis muižkungs Mandalberģis. Viņš čūskas varējis vadīt tur, kur viņš grib. Saliek visus kalpus malā, lai skatās uz brīnumiem. Tad nu nākušas pa sēt'sstarpi čūskas no purva. Muižkungs neko citu neesot darījis kā pie sevis ko runājis pavisam klusu. Čūskas sanākušas, palikušas mierīgas un lēnas. Tad Mandalberģis aizvadījis viņas uz kādu kalniņu. Tur bijusi norādītā vieta. No tā laika Rencēnu pļavās bijis tīrs no čūskām.
(Nezinu - Velns vai čūsku vārdi bija tas, kas palīdzēja viņam.)

2135

Viens zaldāts gājis pa vienu mežu. Tagad nāk pretī raiba cūka, un tā cūka viņam tik bāžas virsū. Nevar atgainīties vien. Tad zaldāts paņēmis zobenu un cirtis tai cūkai pāri pa degunu. Šī uzreiz pazudusi. Šis nu aizgājis uz māju pie mātes un redz, ka to māju saimniecei pāršķelts ar zobenu deguns. Nu viņs zinājis, ka saimniece bijusi spīgana.

2136

Ja kāds cilvēks ar lielu nežēlību vai viltību pie mantas tiek, tad saka - viņš sirdi pārdevis velnam.

Alvīne Kārļa m. Ennīte.
Teicēja dzimusi 1899. gadā Ēveles pag. "Dakstos". Beigusi Kārķu 3-gadīgo pagastskolu. Visu mūžu pavadījusi Ēveles pagastā, Vec-Kārķu [Veckārķu] pagastā. Tagad pensionāre. Alvīnei Ennītei ļoti laba balss, dziedāja labprāt, bija viesmīlīga un atsaucīga. Taču viņas repertuārā galvenais ir vispārzināmās ziņģes. No A. Ennītes materiālus pierakstījis arī A. Krūmiņš.
Adrese: Valkas raj. p./n. Ēvele, Ēveles ciema "Līgonēs".

Liepas un ozola zari