Title in the original language
Zviedru laiki Mārtiņsalā
TranscriberDārta Letīcija Slavika
AcceptedNo
Transcription (text)

Teicējs Mārtiņš Bērziņš
Stāsts par Mārtiņsalas pagātni, salas pili, - gluži tā, kā to bija iegaumējis no arheologiem, kas tie iepazīstināja ar savu darbu ekskursantus. Diezgan grūti bija teicēju pārliecināt, ka mani interesē tas, ko atceras un runā tautā, ko varbūt viņš dzirdējis bērnībā no sava tēva. M. Bērziņš kautrējās to stāstīt. Un ne tikai M. Bērziņš vien! Nereti man nācās teicēju stāstos atklāt ziņas, kas dzirdētas arheologu referātos! Nereti viņi operēja pat ar gadu skaitļiem.

1047

Tēvs teica, ka senos laikos te Mārtiņsalā bijis tāds bīskaps Meinhards, no to tas salas vārds esot cēlies. Te bijuse tāda koka pilīte; mūri, kas vēl tagad saglabājušies, - tie sarga valnis. Tēvam bija grāmata, kur pils uzbildēta. Kad te pile nojaukta, tad taisīta Salaspilī, Daugavas krastā, tur, kur cara laikā bija lēģeris. Salaspils vārds rāda, ka tā pils senāk bijuse uz šitās salas. Skolā kad gāju, dzirdēju, ka no tās pils uz Mārtiņsalu pa Daugavas apakšu gājuse ala.

1048

Mārtiņsalu sauc arī par Klostersaliņu. Te tā runā, ka salā bijuse banzīca un klosteris.

1049

Salaspils baznīcai apakšā ir kapsēta. Tur bijuši zviedru kapi. Karojuši krustneši ar zviedriem. Krustneši zviedrus sakāvuši, un apakš baznīcas paglabāti zviedru virsaiši. No baznīcas tāda ala gājuse uz pili otrā pusē un tad uz šito Mārtiņsalas pili. Cik tur taisnības, nezin.
Ap 1956. g. atbrauca zviedri te. Auklēja savus senos pieminekļus. Baznīca bija, bet ļoti sliktā stāvoklī. Zviedri deva naudu, lai nopērk ķieģeļus un aizmugurē logus. Tagad tur ir HES(a) cēlājiem mehāniskais cehs. Mammas Salaspilī par to dikti kreņķējas.
Salaspils baznīcai blakus ir t.s. Zviedru kalns, kur zviedru skanstes.

Showing 1-2 of 2 items.