Title in the original language
1903. gada arheoloģiskie izrakumi pie Mārtiņsalas klostera mūriem
"Stāvūži", Salaspils novads, Latvija
TranscriberDārta Letīcija Slavika
AcceptedNo
Transcription (text)

Doles veči stāstīja, ka Salaspils baznīca senāk bīse no koka. Tad pērkons laikam iespēris, tā nodeguse. Tad uzcelta mūra.

1066

Agrāk Daugava Salaspils pusē bijuse šaura, laipiņu likuši pāri un gājuši uz baznīcu. Ledus un straumes pavasarī to izlauzušas platāku.
Tā stāstīja Raušu mātes māte. Tā bijis kādus 200 gadus atpakaļ.

1067

Mārtiņsalā tie mūri - klostera vai baznīcas - bij līdz zemei. Tad 1903. gadā atbrauca no Rīgas, atraka. Veselu laivu piebēra ar kauliem un aizsūtīja uz Rīgu. Kādi cilvēki senāk bīši! Te bija enkurnieks dolenietis Sniedze, - liels, dūšīgs vīrs. Tas pielicis vienu žokļa kaulu pie sevis, - uziet virsū, - tādam brangam, lielam cilvēkam! Kāds gan tad agrāk bijis tas cilvēks, kam piederējis tas žokļa kauls?!

1068

Švarcbahs Jēkabs, dolenieks no Švarcbahiem, paņēmis Mārtiņsalā no klostera (vai baznīcas) vienu akmeni, uzlicis uz ragutiņām un atvedis uz mājām. Tāds glums bijis. Nolicis to akmeni ārā pie durvīm, pie bruģa. Un viņš saka: miera vairs nav. Vaid un vaid tur. Licis uz ragutiņām un vedis atpakaļ.
Tā saka daudzreiz, ka no kapiem nekā nedrīkst ņemt.

1069

Doles salā pie Bēču mājām ir Pilskalniņš. Tik tāds kalniņš ar drupām. Tur tagad rok arheologi. Agrāk tur tuvāk bij mājas Pulkas, I pasaules karā tās nopostīja un vairs neatjaunoja.
Vecais Bergmanis, dolenietis pēc dzimuma, nomira 92 g. vecs, tas stāstīja, ka Pilskalniņā nauda žāvējas. Tā kā uguns parādoties. Teicis vienam zēnam: "Iesim abi, tur ir nauda," bet laikam nav aizgājuši.
Agrāk bijis tāds barons Doliņš, kas taisījis to pili (kur tagad drupas kalniņā). No viņa sala iesaukta par Doles salu un pagasts par Doles pagastu. Tā stāstīja tie racēji [arheologi]. Tas kādi 700 - 800 g. atpakaļ. Muižnieki jau agrāk valdīja pa visu salu, pa mežiem.

Showing 1-2 of 2 items.

1Doles sala