Teika par Subates baznīcu
Category
TranscriberMikus27
AcceptedYes
Transcription (text)

Teika par Subates baznīcu.
Subates luterāņu baznīca atrodas ļoti augstā kalnā, kuŗu no divām pusēm ieslēdz dziļas ielejas un trešā pusē ir ezers, bet ceturtā pāriet līdzenumā. Par šo baznīcu apkārtnes ļaudis stāsta brīnumainus notikumus. Daudzi arī tiem tic. Baznīca esot senāk piederējusi katoļiem un to cēlusi esot kāda bagāta grāfiene. Luterāņu mācītājs baznīcu uz kārtīm iespēlējis. Pēc tam grāfiene, baidīdamās no katoļu atriebības, iebraukusi ar saviem četriem zirgiem un karieti ezerā. Līdz ar karieti ezerā ieripojis arī baznīcas zvans. Zvanu gan vēlāk atraduši un izvilkuši līdz ezera malai, bet laukā dabūt nevarējuši, jo tas bijis nosaukts cilvēka vārdā, kas to pircis. Pašā pusnaktī zvans nogājis zvanīdams ezera dibenā. Pēc tam zvanu neviens vairs nevarējis izvilkt.

11

Daži stāsta, ka altarī esot pudele ar Melnās jūŗas ūdeni un kad ūdens izkaltīšot, tad arī bazīca nogrimšot, jo tā uz grāfienes pavēli esot noburta.
Antons, Valains Gāsenes 6kl. sk. skoln., dzirdējis no sava tēva Gārsenes pag. ,,Vecmuižā.''

12

Ko es esmu dzirdējusi par Priedes kalniņu.
Netāļu no Gārsenes muižas atrodas kāds kalniņš, uz kuŗa aug divi lielas priedes. Senāk tur esot bijusi kapsēta. Arī tagad vēl, rokot kādu dziļāku bedri, var atrast miroņu galvas kaulus un vecas sarūšējušas rotas lietas. Ļaudis stāsta, ka šai kalniņā pulkstens divpadsmitos naktī spokojoties. Staigājot liels melns cilvēka tēls un baidot gaŗāmgājējus. Šādu gadījumu piedzīvojis arī mūsu puisis Krišus, nākot no kroga uz mājām. Kapiem pretī uz ceļa iznācis cilvēks melnās drēbēs, basām kājām un teicis:
Open

Showing 1-1 of 1 item.