Kā sieva vairs nav varējusi par cilvēku palikt
Dialects

Teika dzirdēta jaunībā.

Transcriberputni
AcceptedYes
Transcription (text)

Kādam vīram sieva bieži pa naktīm pazudusi. Viņš sievai prasījis, kur tā paliekot, bet sieva atbildējusi, ka viņa neko nezin. Tad kāds vīrs pamācījis, lai aizbāž atslēgas caurumu ar zaru. Vīrs tā izdarījis. Pirmo nakti sieva lūgusies, lai laiž iekšā. Otro tāpat. Trešo nakti viņa ļoti lūgusies, lai laiž to iekšā, jo ja tagad nelaidīšot, viņa par cilvēku vairs nevarēšot palikt. Vīrs tomēr bijis ļoti cietsirdīgs un nav sievu ielaidis. Tad tā aizgājusi un vairs nav atgriezusies.

3433

Kad pūķis skrien ar bālu uguni, tad tas ir tukšs, kad ar sarkanu uguni, tad viņš ir pilns. No astes viņam skrienot dzirksteles.

3434

Kas pūķi gribējuši pirkt, tie gājuši pie īpaša pūķa pārdevēja. Tas pirms pārdošanas iemetis krāsnī vērdiņu. Kad tas ugunī lēkājis, tad pārdevējs teicis: "Tāpat lēkās jūsu dvēseles ellē, ja jūs pūķi nopirksiet.'' Daudzi jau tad vairs nav gribējuši pirkt, bet viena daļa teikusi: ''Lai nu tās dvēseles, kur tās dvēseles, kad tikai tā manta.'' Tiem tad bijis jāiegriež mazajā pirkstiņā un jāparaksta pirkšanas līgums.

3435

Kādās mājās sabraukuši krievi. Vienam krievam patikusi māju meita, un viņš gribējis, lai tā brauc līdz, bet meita nebraukusi. Tad krievs iedevis meitai divas bulkas. To redzējusi kāda vecenīte, kas teikusi uz meitu: "Vai, meitiņ, to nu gan neēd
Open

Kādam vīram sieva bieži pa naktīm pazudusi. Viņš sievai prasījis, kur tā paliekot, bet sieva atbildējusi, ka viņa neko nezin. Tad kāds vīrs pamācījis, lai aizbāž atslēgas caurumu ar zaru. Vīrs tā izdarījis. Pirmo nakti sieva lūgusies, lai laiž iekšā. Otro tāpat. Trešo nakti viņa ļoti lūgusies, lai laiž to iekšā, jo, ja tagad nelaidīšot, viņa par cilvēku vairs nevarēšot palikt. Vīrs tomēr bijis ļoti cietsirdīgs un nav sievu ielaidis. Tad tā aizgājusi un vairs nav atgriezusies.

Showing 1-2 of 2 items.

1Derpeles muiža