KolekcijaĪss dzīves stāsts. Sākts 1944. g. augustā
Atšifrēja Zane_Bicevska
Atšifrējums

niņiem, kur bija pirmā nakts jāpavada. Tā saucamā karantīna. Otrā dienā veda uz pirti un tad tālāk pie ārsta, kas apskatīja vai nava kāda veneriska slimība. Tad uzmeklēju pārējos latviešus. To te bija vēl trīs un tā mūs divus atbraukušos pieskaitot mēs sanācām kopā veseli pieci. Par ēdienu še nevarēja sūdzēties, tak tas bija mazliet par maz. Tā nu viens otrs, kam to drēbju lupatu bija vairāk, gāja uz tirgu un tās iztirgoja un par iegūto naudu pirka produktus. Tā ka man nekas lieks nebija, tad iztiku tāpat. Interesējos arī par to, kad būs transports uz mājām. Izrādijās ka ar transporta jautājumu še ir grūtības. Lai gan Polija skaitījās draudzīga valsts Padomju Savienībai, tad ne labprāt poļi deva tukšos vagonus un lokomotīves Padomju Savienības rīcībā. Otrkārt tā ka dzelzceļi atradās bēdīgā stāvoklī, (vācieši atkāpjoties tos bija stipri sabojājuši un tik īsā laikā jau nebija iespējams visu salabot.) tad kustība pa tiem nevarēja notikt strauji un armijas transportiem tak aizvien piekrita pirmā vieta. Sakarā ar visu to, vagonus filtrācijas punkta rīcībā nodeva apmēram reizi mēnesī un tad arī ierobežotā skaitā. Tā nu visi uz reizi uz mājām nevarēja tikt, bet tikai tik daudz, cik vietas bija padotos vagonos. Lai neizceltos sajukums, tad braucējus ņēma reģistrācijas kārtībā - tas ir kas pirmie ieradās filtrācijas punktā, tie pirmie arī brauca. Izzināju arī, ka pēdējais transports aizgājis nedēļu atpakaļ, bet kad būs nākošais vēl nav zināms, bet to sagaida apmēram pēc divām nedēļām. Tā tad atlika dzīvot un gaidīt. Par garlaicību še nebija jāsūdzās. Mēs pastaigājāmies pa pilsētu un tuvo parku. Kas bija bagātāks, varēja aiziet uz kino. Tad vēl šad un tad no starp mums pašiem atrodošiem māksliniekiem tika sarīkoti vakari, kur uzstājās ar dziesmām un dejām, pēc tam dejojām paši savā starpā. Vienu reizi uzstājās itaļu grupa. Tā nospēlēja uz akordeoniem pazīstamākus muzikas gabalus un vēl šo to. Tā laiks gāja un pienāca diena kad vajadzēja atkal plaušu uzgāzēt. Nu stāvēju lielas izšķiršanās priekšā. Vai braukt jeb palikt. Lai uzgāzētos man bija jābrauc uz Pozeni uz slimnicu. Gāzēšanu kavēt