KolekcijaDainas Rozenblates Atmiņu zīmējumi
Atšifrēja ed.gars
Labots 2019-02-21 18:09:29
Atšifrējums laiku kariete. Nezinu no kādiem laikiem tā tur atradās. Varbūt tiešām kādreiz "Selkuļu" mājās bijusi muiža un kādreizējais īpašnieks ar to braucis. Bet varbūt mans vecaistēvs to tādu lietojis un tajā vizinājies. Uz āķiem karājās dažādas zirgu sakas, mazas un lielas. Dažas sevišķi skaistas ar glītiem apkalumiem. Tēvs teica: "som sakas," ka ar tādām baroni braukuši. Uz vadža tās karājās, kaut arī pie mums tās netika lietotas. Tur vēl karājās citas sakas dažāda lieluma, darba izbraucamās, vēl rēdes, iemaukti. Zirgiem mainoties, mainījās arī viņu sakas, jo katram zirgam piestāvēja citas. Gar vienu sānu stāvēja tēva lielais skrūvbeņķis, uz kura viņš daudz ko pats gatavoja. Sākot ar grābekļu un dakšu kātiem, beidzot ar saku kokiem, vāģu detaļām un pat ar pieminētiem divričiem un citiem vāģiem.
Pie klēts bija daudz bezdelīgu ligzdu. Arī vāgūzī uz vecās karietes bija ligzdiņa, kurai ļoti viegli varējām piekļūt. Vērojām, kā bezdelīgas saviem bērniem pienes mušas. Mazie ar atplestām, sarkanām rīklītēm saņēma kumosiņus, vienmēr kādam paliekot neapmierinātam. Radās doma, bezdelīgām palīdzēt. Tantiņa gan mūs brīdināja, nekādā veidā neaiztikt bezdelīdzēnus un netraucēt tos. Mēs viņus nemaz neaiztikām. Sākām ķert mušas un lielos daudzumos, kuri bariem vien bija saķerami pie govīm un pienesām tos bezdelīdzēniem. Piegrūdām dunduru pie ligzdas ieejas, un mazuļi šo kumosu ar lielu prieku saķēra. To redzot pieķērām klāt arī klēts priekšā esošo ligzdiņu. Tur tāpat ļoti labi varēja piekļūt uzkāpjot uz vāģiem. Tā paniekojāmies dažas dienas. Šad un tad, kad ienāca prātā. Drīz vien tas apnika un visu aizmirsām, aiztraucām pie citiem darbiem un nedarbiem. Beidzot pienāca rudens. Putni aizlidoja. Man ienāca prātā paskatīties, kā īsti no iekšpuses izskatās tāda ligzdiņa. Iebāzu pirkstus, tie atdūrās uz kaut ko nepatīkamu un asu. Izvelkot tos, tie izrādījās mazie bezdelīgu bērnu sažuvušie kauliņi. Pārbaudījām otru ligzdiņu - tas pats. Pārņēma liels kauns un vainas apziņa - ko mēs bijām savā muļķībā sastrādājuši. Vai nu lielās bezdelīgas ņēmušas ļaunā, ka tik tuvu cilvēki pietuvojušies viņu ligzdai, vai mazulīši saēzdamies mūsu lielos pieķertos dundurus nobeigušies. Vecāki droši vien viņiem kaut kā apstrādā tos kukaiņus, kamēr bērneļi vēl mazi. Tas nu bija viens no mūsu nejaukākajiem nedarbiem.
Pie klēts gala stāvēja mucas, kurās glabājušies pelni, vai kas tamlīdzīgs. Es ar brāli rudens vējainās dienās, kad gar pakšiem tā velk vēju pie kauliem, bet istabā vēl negribās iet un sēdēt, ielīdām šajās mucās, katris savā. Vējš gaudoja garām, savādi šņākuļo, klāt netiek. Saulīte no vienas puses silda. Spēlējām zaķus. Sēdējām, sēdējām, cik nu ilgi tā sēdēsi. Skrējām uz kāpostu dārzu aiz akas. Nometušies rāpus grauzām kāpostgalviņu. Māmuļa ar tantiņu pamanījušas apgrauztās galviņas, brīnījušās, kas gan to izdarījis. Izstāstījām savu palaidnību. Neko daudz nebāra, tik pieteica grauzt vienu galviņu, neizķēpāt vairākas. Par pelnainā mucā nošmulētām drēbēm gan bāra. Vairāk tā neatļāva darīt.
Nedaudz tālāk uz ceļa pusi pie liepām stāvēja pirts. Tā dalījās divās daļās - pusēs. Vienā pirts priekšiņa ar pēršanās nodalījumu, otrā - neliela istabiņa ar plīti ēst gatavošanai. Pirts istabiņā parasti kāds dzīvoja. Bieži kalps ar savu ģimeni. Grūti droši vien viņiem tur visiem bija sadzīvot visai ģimenei. Tēvs sapņoja, ka labi būtu uzcelt deputātnieku mājiņu. Tādas toreiz būvēja, bet kur nu. Visas ēkas vecas uz brukšanas robežas un koki vēl auga mežā. Tos tēvs taupīja, kad izaugs dēls, lai tas ceļ jaunu māju. Tēvs ļoti gribēja celt jaunu kūti vispirms, māte dzīvojamo māju. Pienāca karš...
Par pirtiņu un pēršanos kā mazam bērnam gan nav palikušas nekādas jaukās atmiņas. Uz lāvas, kur mūs uzstūma ar labināšanu un pat ar bardzību, man tā vien likās, ka visi mati