KolekcijaĪss dzīves stāsts. Sākts 1944. g. augustā
Vīneibys#LFK Ak-3-3
Atšifrēja IlzeLaksaTiminska
Labots 2018-11-26 16:01:53
Atšifrējums skaidrs ka, lai gan faktiski mans soda laiks beidzies, man še būs jāpavada daudz ilgāk. Rakstiju katru pāra nedēļu mātei vēstuli uz speciālas vēstules veidlapas. Zināms, ja pats negribēja iedzīvoties karātavās un gribēja lai vēstule mērķi sasniedz, tad tika rakstīts ka ir vesels un klājas labi un tikai tā caur puķēm tika minēts ka gaida paciņu. Vēstules samaksāju no „nopelnītās“ naudas. Tas ir, nometnē cirkulēja speciāla nometnes marka — kuŗa pārējā Vācijā nederēja. Par šo marku — vienu tādu nopelnīju nedēļā, varēju dabūt pastmarku. Nopirkt kādu zobu birsti un ziepju gabaliņu. Vienreiz nedēļā pa to pārdeva tādus kā kartupeļu salātus — puslitru katram. Laiks gāja — atbildes no mātes nesaņēmu. Zaudēju jau palēnām visas cerības, ka kādreiz mājas redzēšu, jo jutu ka šādos apstākļos ilgi neizturēšu. Arī smagais darbs prasija savu. Novembra vidū labājā pusē man uzmetās augonis — furunkulis. Tas pie darba sagādāja neiedomājamas ciešanas. Tā nu dēļ tā tiku laimīgi ievietots nometnes slimnīcā. Kā ārstējošais ārsts bija kāds krievu ārsts — no apcietinātiem. Augonis tika izgriezts un es ievietots gultā. Še bija labi — bija silti un pilnīgs miers. Nebija ne no kā jābaidās — neviens nedzina un nesita. Tā guļot vajadzēja organismam mazāk kalorijas un tā ka dabūju še šo pašu normu ko strādājot tad varēju jau būt laimīgs. Kā jau tas slimnicās parasts — tika pildīta slimības vēsture. Tur bez vārda un uzvārda vēl prasija ar kādām slimībām esmu slimojis. Teicu ka ar cūciņu un masalām. Tā ka biju dzirdējis par diloni un tā pazīmēm un zināju ka ja rodas aizdomas ka slimo ar to — ievieto tad aizdomīgo speciālā nometnes slimnicas barakā uz 3 mēnešu novērošanu. Šais trijos mēnešos tad nu konstatē vai ir slims jeb nē. Dilonis sevi nodod ar ārējām pazīmēm — klepu un nogurumu. Bet tā ka klepus ir arī saaukstēšanās pazīme — tad tas bieži viļ. Man bija klepus, bet jutos vesels — jo tas radās no mūžīgās salšanas. Dabīgi ka ar šiem kara gadiem un dzīvi smagos apstākļos — plaušās atradīsies daži tumši plankumi. Nav teikts ka tā tūlīt būtu tuberkulozes pazīme. Šādi plankumi redzami plaušu caurskatot uz rentgenu. Pilnīgi vesela plauša rentgena aparātā ir balta — caurspīdīga. Slima plauša kļūst tumša — tas ir bojātās vietas. Ja ir aktīva tuberkuloze tad šo apēnojumu ir daudz un kļūst aizvien vairāk — pamazām pārklāj visu plaušu. Tomēr tas notiek ļoti lēni. Tāpēc ārsts skatoties uz rentgena pēc ilgāka starpbrīža — 2–3 mēnešiem var konstatēt vai tuberkuloze ir vai nav. Zināms aktīvai tuberkulozei ir arī krēpas. Tāpat gan krēpas ražo bronchi — pilnīgi veselam cilvēkam. Tikai izšķirība ir tā, ka veselam šajās krēpās baciļus nevar atrast, bet slimam var. Tā nu sāku ārstam stāstīt ka Rīgā man bija pleverīts un tagad jau 6 mēnešus nepārtraukti