KolekcijaLūkasa Ozoliņa atmiņas
Atšifrēja Anna9
Atšifrējums 9.
abu konfesiju garidznieki, jauktu laulību gandrīz kā nebijis, bet pāriesana katoļu ticībā bijusi parasta parādība.
Lielākie svētki (atlaidas) Skaistkalnē – Kanepene, – 40 stundu atlaidas, augusta mēneša pirmā svētdienā. Tās svinēja trīs dienas: sestdien, svētdien un pirmdien. Svinības sākās piektdienas vakarā, saulei norietot, ar ārpus dievnama svinīgu procesiju, vesperēm un Dievmātes lītāniju. Procesiju vēlāk Kurzemes generalgubernators aizliedza, motivejot savu aizliegumu ar naivi–smieklīgu iemeslu, – procesijas karogi baidot gaŗam braucēju zirgus. Tai pašā reizē ierobežoja svešu priesteru piedališanos atlaidās, nosakot šo skaitu uz diviem svesiem priesteriem. Agrāk atlaidās ieradās 8–10 svešu priesteru, seviški no kaiminu Lietuvas un pat no Rīgas.
Uz Kanepenes atlaidām dievlūdzēji no tuvienes un tālienes, pa liču loču baltajiem lielceļiem un lauku šaurājām teciņām, plūda kā upes straume uz dievnamu, lai atdotu godu Dievam un Vina žēlastības pilnai Mātei, Jaunavai Marijai.