KolekcijaDūres pamatskolas vākums
Atšifrēja Digne
Labots 2015-01-07 14:37:46
Atšifrējums Mājas ļaudis prasijuši kas tie divi bijuši: "Dvēseli gribēja iznemt..!" No bailēm atģidušies stāstijuši ka jājis mānaklis uz kazām.

13

Dums [dumjš] kā Unda sunis.
Reiz Unda atbraucis no Rīgas un pārvedis astotdaļ mucas siļķu. Citus pirkumus ienesis istabā, bet siļķes palikušas ragavās. Suns ap ragavām staigādams to saodis siļķu smaku un apēdis gandrīz visas. Sācis gribēties dzert. Ūdens spaiņos nav bijis. Suns redzējis, ka smeļ no akas ūdeni, bet spaiņa nav un ārā nemāk smelt. Domājis kā dabūt ūdeni un izdomājis šā: ielēkt akā un padzerties. Ielec arī un ārā nevar tikt. Rītā ļaudis redz ka suns akā noslīcis.
Dūres I p. pamatskolas IV klases skolniece Erika Uiska 11 gadus veca.

14

Jau agrāk tēvu, tēvu, tēvi stāstījuši, ka tur, kur tagad ir Cieskalna mājas bijusi bruņinieka pils. Tagad to tikai ļoti reti ieminās vecāki cilvēki. Pilī dzīvojusi kāda freilene ar saviem apakšniekiem. Zviedriem ienākot tā izlēkusi uz vārtu staba un izsaukusies: "Deviņus gadus nodzīvojusi neviena kunga neredzējusi!" pēc tam bēgusi projam. Vēl tagad tur varot atrast bedri un akmeņus. Šī vieta atrodoties uz kalniņa gala, Gaujenes meža malā, pie nelielas upītes. (Cieskalnu mājas atradās Dūres pagastā, uz Gaujenes robeža, tālu no visiem lielākiem ceļiem.)

Apdziedāšanas diesmas [dziesmas] kāzās.

Zīdu vērpu šķeterēju audu zīda villainīti.