Ak198-Marijas-Berzinas-atminas-01-0289
AtšifriejaBiruta Ēķe
Atšifriejums-271-
cības apkarošanas gadi. Bezdievju biedrība rīkoja pilsētu laukumos svētbilžu auto - da - fē, ticīgos un mācītājus izsūtīja uz Solovkiem. Kā vienu no pirmajiem turp nosūtīja Mohiļevas un Minskas Apustulisko Administratoru latvieti bīskapu Boļeslavu Sloskānu+). Nemācīja mūs vairs mācītājs Piebalgs, ber gan prāvests Linde (lietuviešu literāts, jau vecāks kungs) un viņa palīgs jauns priesteris Kupinskis.
Vasara bija ļoti karsta, šai svelmē staigāju diendienā uz Šenbergu, un vakarā gāju atkal mājās. Šais gājienos iemīļoju Breilenu - Šenbergas ceļu, pazinu katru tā grambu, katru ceļmalas akmeni vai nezāļu krūmu. Šis ceļš nemaz nebija tik garš, veicu to posmiem, katra posma atstāšanu aizmugurē uzskatīju par sasniegumu: Krusas strautā nokāpu padzerties avota ūdentiņu, pie Krusas birzs jutos jau mājās. Šos posmus aizvien veicu ar interesi un iejūtu, tie atvērās manā priekšā kā plašas skatu lugas pieci cēlieni. Tur aiz Zandaru - Jukumu vienmēr klusām mājām skan pretī tikai man dzirdama dziesma ar daudz balsīm zem neskaitāmām kapu kopiņām, tik daudzu likteņus es zinu, un saprotu, ko viņi dzied. Bet tur pēkšņi ziedošā zaļumā jauna, kaila smilšu kopiņa, - mēma, jo nezinu, kam tā pieder, cik tas ir bēdīgi! Pajautāšu māmuļai, varbūt viņa zinās. Uzeju pie Viktoriņa, te viss ir skaidrs, mēs viens par otru visu zinām, un man ir ko domāt, kā tas būtu bijis, ja viņš dzīvotu, man būtu divi brāļi, bet tad jau ir Andriņi, un kapsētas domas aizveras, jo jāmēģina saskatīt, kas tur pār sētu iet, ko viņi pašreiz dara, bet attālums ir par lielu. Redzu tikai, ka tur cilvēki dzīvo un kust darbos, un tas ir labi, nevar tikai zināt, kur tagad ir Jānis ar Demu, kādēļ viņi nepārrodas mājās. Un pat tad, kad atveras it kā tukšais klajums starp Teniņiem un Kalna muižu, tas nemaz nav tukšs tam, kas redz un domā. Jo tur, lūk, pa kreisi aizlocās starp grantsdobēm celiņš, kaut nekas nav redzams, kurp tas ved. Bet es zinu,
+) 12 gadus viņš sabija katorgā. Tad Latvijas valdība viņu iemainīja pret komunistu spiegu.
KolekcijaMarijas Bērziņas atmiņas