bet muļķis gulējis uz krāsns. Viņš bijis dikti slinks un vārīgs. Uzvien reiz muļķītis iebļaujās: ''Memi, man gribas dzert!'' Māte neko. Muļķītis bļauj vēl diktāki: ''Memi dzert!'' Māte atteic biezputru maisīdama: ''Aiztec deliņ pats uz upiti nodzerties!'' Muļķitis nolien no krāsns, paņem krūzīti un iet uz upīti. Uzkāpis uz smeļamās laipiņas un nu smels, te no dziļuma iznāk smuka zaļa līdaciņa. No mulkīša krūzites iekrīt ūdeni putraimi, jo mulkīša krūze bijuse ar putru. Mulķītis tūlin līdaciņu iesmeļ savā krūzīte un saka: ''Es tevi apēdīšu, es tevi apēdīšu!'' Līdaka lūdzās: ''Neēdi vis dēls mani, es tev varu palidzet visu ko padarit!'' bet muļķitis tik bļauj, es tevi edišu. Līdaka saka lai viņu laižot vaļā, tad vina muļķitim teikšot gudru padomu. Labi. Muļķitis palaiž. Līdaka sasit ar asti pa ūdeni un saka: ''Muļķiti brālīti, tu mani želoji, es tevi tagad atkal žēlošu, kad tev kas jādara, vai kad tev būs kas vajadzīgs tad tik saki. Dieva palīgs, līdakas spēks, un tad tev vis uzreiz gadīsies.'' To teikusi līdaka, špuks, dzilumā

41

iekšā. Mulkītis grib izprovet un saka: ''Dieva palīgs, līdakas spēks, kad tā krūza pārietu mājā uz galda.'' Muļķitis pāriet mājā, krūza jau priekšā. Pašlaik gudrie brāļi ēd azaidu. Muļķītis ari grib sēsties klat, bet gudrie brāļi neļauj muļķitim est teikdami ''Kas negrib strādat, tam ari nebūs est.'' Muļķitis ar mieru, ka nē, nē. Viņš iziet laukā, saceļ ratiem ilksis gaisā, iesēžas iekšā un saka: ''Dieva palīgs, līdakas spēks, lai tie rati aizietu uz lielo muižu. Līdz viņš to izteicis, rati tūliņ sāk ripot uz lielās muižas pusi. Bijis jabrauc gar mazo muižu. Kā nu braucis gar kunga māju garām redzot, kunga paša meita izliecoties pa logu un brīnoties, kā ta šim rati ejot bez zirga. Muļķitis domā, paga tu lielā gudriniece es tevi mācīšu. Un saka Dieva palīgs, līdakas spēks, kad tai kunga meitai gadītos dēls jau zābakos. Un ko domā meitai dēls klāt. Ģērbies mundierī un zābakos. Pa to laiku muļkītis nobraucis jau lielajā muižā, aizgājis uz lauka nostājies pie stateņa un teicis: ''Dieva palīgs, līdakas spēks, kad visi tie statiņi un