lika visas kūtis un laidarus ar lāci izstaigat, jo lācis aizdzenot lietuvenu un citus briesmekļus. Kad bij visas malu malas izstaigatas, tad sasauca visus mājeniekus, un kad visi bij sanākuši, tad lika lācim visas savas skunstes rādīt.

52,79.

Kā žīdus sāka nemt zaldatos. (rekrūšos)
Tos laikus jau žīdi bij pārlieku lieli gudrenieki. Ar visādām ''pipēm'' viņi mācēja izkulties no zaldātiem. Katreiz ķērāji gāja žīdam garam un neķēra, jo pa žīdu viņiem nemaksāja. Tos laikus jau puišus labprātigi neviens zaldatos nelaida. Tad iznāca tāds likums kuru ķērāji vareja noķert tam bij jaiet. Un tie kērāji bij maktīgi tēviņi. Viņiem bij tādi lieli rati un uz tiem ratiem bij liela ar dzelzēm apkalta būda, kuru noķēra to tanī būdā iespundēja. Bet, ko domā, bijis viens tāds varen dusmīgs dženeralis - sasolījis ļoti ulka naudas tiem ķērājiem, lai tik saķertu labi pulka žīdu. Labs ir. Ķērāji saķer ar labu

53

tiesu visādu žīdu gan bagatu gan nabagu un noved pie ta dženerāļa. Un tas dženerālis tūliņ dzen visus žīdus uz munstura plača. Iedod zīdiem arī plintes rokā, un nu macīs saut. Un ko domā, žīdi vis nava muļķi, kā plinte iet vaļā, sie visi gar zemi. Un tā saņemās līdz vakaram, ka plinte spragst, šie visi gar zemi. Otru dienu dženerals maktīgs tēviņš esot bijis, domā, gan es viņiem tos stiķus izdzīšu. Aizvedot uz strauju upi, es vēl atmineju to vārdu, bet bij tas dikti jocigs vārds tagad ir aizmirsies. Ja tai upei ir bijusi tāda nevisai plata laipa pāri. Šis nu sastāda visus žīdus uz laipu strīpa un nu māca šaut. Bet kas pa stīvēšanos bijis, neviens negribejis pirmais uz to laipu iet, jo bijis bail kad neiekritot. Nu visi tik bļāvuši, lai iet tas nabaga Jankele lai iet tas nabaga Jankele. Ne ko darit Jankele iet ar. Bet tik pat citiem ar bijis jaiet uz laipu stāvēt.