pulka spēlējamies visu vasaru, bet kad nāca tā vēlāku rudenī, gariņu laika, tad mūs tur ar rungu nevarēja aizdzīt. Jo tad tur pie tā vītola sāka spogoties. Vienu vakaru ta vēlaku izgāju laukā, un ko tu vari domat, ka paskatīšos uz to pusi kur lielais vītols, redzu, uguntiņa, domāju kāds pīpē, bet ne kā, kā uguntina stāv ka stāv. Eeskreju [ieskrēju] izstabā un saucu puišus un saimnieku lai nāk skatīties, kas tad tur varētu būt. Labi, izejam ar, un aizejam pie paša vītola. Neka nav, bet uzreiz gadas tāda uguntiņa kā sveces liesmiņa un kustedama uz augšu un zemi deg. Dažreiz tā ka ietrīcās, tad pazūd un gadas atkal. Skatamies un brīnamies. Saimnieks ka jau vecāks cilvēks vairāk visu ko pieredzējis un pats piedzīvojis visu ko, mus pamacija: ''Nebrīnaties vis berni, tā ir svēta uguns, viņa norāda, ka apakš ta vītola ir nauda paglabāta, pēc pulka gadiem, kas varēs novaktem [novaktēt] kad ta

57

uguntiņa degs zaļā krāsā, tas varēs pulka naudas apakš tā vītola atrast.'' ''Tagat vēl to naudu nevarot dabut jo viņa vēl ''kaltējoties.'' Saimnieks vēl mums pastāstīja, ka viņš vēl tāds zēns bijis tad viņu dārzā apakš vienas bumbēres katru vakaru, gariņu laikā degusi tik liela uguntiņa ka sveces liesmina. Un kad aizgājuši pie tās uguntiņas un gajuši atkal uz istabu atpakaļ, tad tā uguntiņa katreiz gājusi līdz nama durvīm līdz, kad iegājuši istabā un skatījušies pa logu uguntiņa bijusi atkal apakš bumbieres. ''Ja bērni tur kaltējās nauda, kam tā laimes mamiņa smaidīs tas to naudu atradīs.'' Vecais saimnieks mūs pamācīja.

57,83.

Tā vienreiz kad es biju jau puiša gados, trāpījās man iet pa Piķa dambi, tas ar bij ta pavēlu rudenī un gandrīz pusnaktī. Ja. Eju bet man jau tā kā bail palika tā jocīgi ap dūšu, jo
Fails0012-Uzinu-pamatskola-1-0042