Pasaka par garo pupu.
Vienai mātei bij divas meitas: Īstā meita un pameita. Savu īsto meitu viņa ļoti izlutināja, bet pameitu spieda pie grūtiem darbiem. Reiz pameitai bij jālasa pupas no pelniem. Viņa cauru dienu dzīvoja raudādama kāmēr izlasija, bet viena pupa tomēr bij aizmirsta. Par nakti šī pupa bij pelnos izauguse līdz pošām debesīm. No rīta pameita bij pirmā kājās, viņa priecājās par garo pupu un uzlīda par pupas zariem debesīs. Aukšā viņa ieraudzīja mazu mājiņu pa pussakritušu istabinu. Istabiņā bij slims vecītis nu tikko pameitiņu ieraudzījis tas sirsnīgi lūdzās lai izkurinot pirtī (slimais vecīts bij Dievs.) ''Ja, ja - tētin; tik pasaki man kur malka malkas te nava nekur meitiņ tuvumā ej aiz kūtīm tur atradīsi maitas kaulus kurim ar tiem pašiem. Bet pameita domāja. Kā ar kauliem lai pirti kurina. Labāk tecēšu uz meža pārnesīšu malku uz muguras mājā. Drīz malka pārnesta pirts izkurināta. Viņa iegāja pie vecīša sacīdama Tētiņ pirts nu gatava bet kur ņemšu ūdeni. Tuvumā meitin ūdens nekur nava: ej aiz kūtīm iesmel vircu un ņem to par ūdeni. Bet pameita domāja kā ar vircu mazgāsies. Labāk tecēšu uz mežu uzmeklēšu kādu avotiņu un pārnesīsu to labāko ūdeni. Kad ūdens bij sasildīts tā iegāja pie vecīša sacīdama. Tētiņ ūdens nu sasildīts bet kur ņemšu pirts slotiņu. Tuvumā meitiņ pirts slotiņu nekur nedabūsi ej aiz kūtīm tur būs veca zirga aste. Bet pameita domāja. Kā ar asti pērsies labāk tecēšu uz meža pakaļ bērzu zariem. Kad pirts slota bij pagādāta tā iegāja pie vecīša sacīdama. Tētiņ nu vis apgādāts nāc nu uz pirti mazgāties.