AtšifriejaLigaLidaka
AtšifriejumsSaules meita kāzas dzēra,

Es varēju nakti braukt,
Kā pa dienu saulītē.

Stāstījuse Trīne Freimanis

21  Teika par Subates pili.
Subates luterāņu baznīcas vietā senāk bijusi grezna senlatvieš pils, par kuru valdījis virsaitis Subats. Subatam kaimiņos atradās liela leišu valsts, ar kuru tas bieži kaŗoja. Subates pilskungam bijis varonīgs kaŗa vadonis Drošsirdis. Kādu rītu atskanējušas tauru skaņas, kas vestījušas lielu kaŗu. Izlūki stāstījuši, ka leiši ar lielu kaŗa spēku tuvojoties pilij. Drīz salasījušies arī Subata kaŗa vīri un Drošsirda vadībā devušies ienaidniekam pretī. Pēc dažām dienām pilij tuvojās kāds Subata kareivis, kuŗš vienā rokā nesis pārlaustu [pārlauztu] šķēpu  un otrā pārplēstu karogu. Tas nozīmējis, ka Subata kareivjiem klājās slikti. Un tiešām ziņa, ko kareivis
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0051