AtšifriejaLigaLidaka
Lobuots2016-02-17 17:45:24
Atšifriejumsatnesis bijusi bēdīga. Izmisumā viņš saucis :"Augstais Virsait, tavai valdīšanai beigas! Mūsu kareivji gandrīz visi apkauti un citi aizvesti gūstā pāri leišu muklājiem. Mūsu Drošsirdis cīnījas pirmajās rindās, bet nemanot viņam uzbruka kāds briesmīgs leitis un to nodūra." To dzirdedams, Subats sapratis, ka viņa valsts nu ir pagalam. Viņš iegājis pilī, noņēmis kroni un parlauzis škēpu, tad apseglojis zirgu un izjājis pa vārtiem. No tās dienas neviens nav viņu vairs redzējis. Leiši Subata pili nopostījuši un ļaudis aizveduši gūstā. Bet pili vēl tagad nosauca Subata vārdā, kuŗa tagad izaugusi par nelielu pilsētiņu uz pašas leišu robežas.
Stastījuse Alvīne Bērziņš

765

Tautas māņi un ticējumi.
 Veci ļaudis saka,ka ,ja ar papīri slaukot galdu tad esot jābaras.

766

Ja ar pliku roku slaukot galdu, tad esot trūkums.

767

Jauno pienu no kūts nesot vajagot apsegt, ja putns pārlaidīšoties pār pienu, tad tai govij piena notrūkstot.

768

Jauno pienu ēdot, vajagot sist otram ar kaŗoti pa pieri un teikt - šogad gosniņa, citu gadu bullītis, ja teļš gosniņa un otrādi, ja teļš bullītis.

769

Kad govis pirmo reizi izlaiž ganos, tad ganam jāpaņem sprunguls un jāapskrien ganampulkam trīs reiz apkārt un sprunguls jāiesviež ganampulka vidū. Tad lopi vasaru neklīst.
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0052