Lobuots2016-05-22 15:38:16
AtšifriejumsĪsā brīdī kuģis nogrimst jūras dibenā. Bet dzirnaviņas gabali ir tur neapstājās: tie mala un mala un maļ vēl šodien sāli caur ko tad viss jūras ūdens palicis sāļš.

777

25. Kā Kangeru kalni un Lubānes ezers izcēlušies.
Lubānas ēzers agrāk bijis tur, kur tagad Kangeru kalni. Bet teitan ēzers bijis liels pārgalvnieks: nolielijies neviena cilvēka nelaist pāri kas uz Rīgu brauc, bet visus noslīcināt. Dievam tas nepaticis un tādēļ pavēlējis lielībai aiziet. Šis tūliņ iscēlies arī un gājis prom. Vidzemes meitas tobrīd velējušās dziedādamas;
''Lubāns nāk, Lubāns nāk,
Pāri kalniem, pāri lejām.
Nāc, Lubān, šai vietā,
Teitan mīksta guļas vieta!''
Tūliņ ēzers nolaidies zemē, noslīcinādams visus. Vēl tagad varot ēzera dibinā mājas saredzēt. Bet vecajā vietā ēzeram aizmirsušās divas acis tie divi mazi ezeriņi un agrākā gultas vieta pārvērtusies par duknēju purvu; neviens nevarēja tur pāri tikt, cik aplam stīdzis. Bet te vienreiz - par laimi - atgadījušies savādi joki. Velns bijis iedomājies Rīgu ar smiltīm apbērt. Tādēļ pierausis lielu maisu ar smiltīm un stiepis pār šito purvu uz Rīgas pusi. Bet kāda pelīte noturējuse lielo nastu par labības maisu. Ta klusītiņām jau šīpuspurva - izgrauzuse maisam caurumu. Tūdaļ smiltis aumaļām vien birušas laukā un izplēsušas maisam caurumu varen lielu, caur ko vispār purvā īsts kalns sabiris. Tā celušies Kangeru kalni.
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0055