26. Kā Rīga dibināta.
Kad vācieši iebraukuši Daugavā un sākuši ar lībiešiem tirgoties, tad viņiem nebija neviena sķūņa, kur preces nolikt. Viņi lūguši līliešu [lībiešu] virsaitim, lai dodot viņiem zemes gabaliņu tik lielu, ka ar vērša ādu varot apklāt. Tur viņi uzcelšot sev šķūni.
Līliešu [lībiešu] virsaitis to arī atļāvis, jo, kas tur nu liels - tāds zemes gabaliņš, ko ar vērša ādu var apklāt. Bet ko vācieši? Viņi ņemot un sagriežot vērša ādu šaurās, šaurās sloksnēs, sasienot sloksnes citu ar citu un nu viņiem gaŗa jo gaŗa siksnas aukla. Ar to tad viņi apmērojuši lielu gabalu zemes un uzcēluši lielu šķūņi. Tas bijis Rīgas sākums. Lībieši gan apķērušies ka pievilti, bet ko darīt? - solīts paliek solīts.

779

27. Par Rīgas raganu.
Vecos laikos Rīgu nevarēja ieņemt ne ar kādu kaŗa spēku. Tur valdīja sieviete, un šī sieviete bija liela ragana. Krievi reizu reizām gribēja Rīgu ieņemt, gāja pa zemi, rakās pat pa zemes apakšu - bet neko nelīdzēja. Rīgas valdniece palika par žagatu un lidodama uzvārēja kaŗa spēku. Krievu ķeizars taisījās ar visiem zaldātiem no Rīgas aiziet.
Te kādu dienu atnāk pie ķeizara zaldāts Pēteris vārdā, un saka: ''Es varu Rīgu ieņemt, bet tad pa trim dienām man jāmirst. Tā žagata kas tur laižās, neļauj mums uzvārēt. Tā ir Rīgas valdniece. Ja viņu nošautu, tad Rīga tulīņ padotos, bet man tad jāmirst.'' Ķeizars deva zaldātam un viņa piederīgiem ļoti daudz mantas, lai viņš žagatu nošautu. Bet zaldāts saka: ''Man nav ne bērnu ne piederīgo; es esmu viens viengs [vienīgs]
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0056