Lobuots2016-05-22 16:02:14
Atšifriejumsdotu naktsmājas, bet kur likšim tos tavus lāčus? Rijā varētu, bet tur dzīvo velni!'' Lāču vadātājs teicis: ''Nekas, gan lāči ar velniem tiks galā.'' Ielicis lāčus rījā. Bet nu nakti rijā tāds troksnis, ka bail klausīties - lāči rūkuši, velni spieguši. Otrā rītā vadātājs iet skatīties kas nu būs noticis. Lāči pēc grūta ciniņa ar velniem gulējuši gluži mierīgi. Tai dienā saimnieka meita pie rija dīķīša velējusies. Pie viņas pienācis švītīgs kungs melnās drēbēs un prasījis: ''Vai tie kaķi šonakt ar' rijā gulēs?'' - ''Kā tad,'' saimnieka meita teikuse  - ''Viņi tur gulēs katru nakti, kamēr velni nebūs izdzīti.'' - ''Tad mums jāmeklē citūr mājas vieta!'' lepnais kungs teicis un pazudis. No tās reizes rija no velniem bij tīra.

781

29 Čigāns un mēnesis.
Reiz čigāns sadusmojies uz mēnesi, ka padaudz gaiši spīdot. Viņš uzbļāvis mēnesim: ''Spīdi tu pa dienu, ko tu pa nakti spīdi!'' Bet mēnesis spīdējis vien. Tad čigāns gribējis nogāst mēnesi. Viņš uzsūtījis čigānēnu garas egles galā un padevis kārti, lai gāžot to pagānu zemē. Bet čigānēns, mēnesi gāzdams, nogāzies pats un uzkritis taisni uz akmeņa. Čigāns puiku žēlodams, vaimanājis: ''Labi, labi, dēls, ka tu uz akmeņa kriti, būtu tu uz zemes kritis, tad tu būtu nosities.''

782

30. Čigāns un saimnieks
Kāds saimnieks aris ezera malā. Čigāns piegājis un teicis: ''Saimnieka tēv, vai gribi zivis saēsties?'' Saimnieks domājis,
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0058