AtšifriejaKristiana
Lobuots2016-03-16 01:15:10
Atšifriejumska čigāns viņu pamielos ar zivīm, priecīgi iesaucies: "Gribu gan"! Tad čigāns parādījis uz ezeru un teicis: "Nostreb zupu, tad dabūsi zivis!"

783

31. Divpatsmit [divpadsmit] galvas
Vecos laikos ļaudis glabājuši naudu zemē. Naudu glabājot bij jāpiesauc kādi burvības vārdi. Kas tos vārdus atminējis, tas naudu varējis atrast. Reiz dzīvoja māte ar dēlu. Mātei bija daudz naudas, bet viņa bijusi ļoti skopa un nedevuse naudu dēlam ne lielās vajadzībās. Kad māte bijusi pie miršanas, dēls gribēja visādā ziņā redzēt, kur māte noglabā naudu Reiz dēlam izdevies redzēt, ka māte ar naudas podu aiziet uz kukiņu. Viņš klusām sekojis mātei un redzējis, ka māte izrok pelnos bedri un ieliek tur naudas podu. Bērdama bedri ciet viņa teikuse: "Kas te divpadsmit galvas noliks, tas naudu izraks." Dēls aiz durvīm stāvēdams smalkā balstiņā vaicājis: "Vai gaiļa galvas?" Māte atteikuse: "Lai būtu ī gaiļu." Kad māte nomiruse, dēls mēģinājis naudu atrakt, bet nevarējis dabūt. Bet kad nolicis divpadsmit gaiļu galvas, tad naudu atradis.

784

32. Burvība.
Vecos laikos cilvēki ar buršanu vārēja [varēja] sev pieburt visādus labumus un otram atkal atburt.

785

Tā reiz kāda saimniece atbūrusi kaimiņu saimniecei krējumu un piebūrusi to sev. Viņa situse ar sviesta kuļamo kaŗoti pa savu ķērni un teikuse: "Manā kērnē pikiem, kamiem, šomātes ķērnē skābas sūkalas." Ķērne tūliņ piepildījusies ar
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0059