Krauklis un lapsa.
Lapsa ieraudzījusi ka krauklis no atvērta loga nozog sieru, un uzskrējis ozolā sieru ēd. Lapsa piegājusi pie ozola un sākusi kraukli ļoti slavēt. Cik jauki spīd tavas spalvas. Es tevi ieceltu par ķērniņu [ķēniņu], kad es dzirdētu kā tu dziedi. Krauklis tūdeļ [tūdaļ] sak lepoties un dziedat ar savu rupjo balsi brēkdams. Brēcot siers izkritis no mutes zemē. Lapsa, to sagrabusi kraukli izsmeijusi [izsmējusi] un aizgājusi. Bet krauklis palicis ozola un noskatījies kā lapsa aiziet ar sieru mutē.

1000

Skudra un sisenis.
Skudra cauru vasaru salasa sev uzturu ziemai to glabā un taupa ziemai. Bet sisenis cauru vasaru lēkdams un dziedādams maizi ziemai negādāja. Kad atnāca ziema sisenis sasalis un izsalcis gāja pie skudras un lūdzās drusciņ ko ēst. Skudra saka: Ziema jau sākusies un tev trukst maizes. Kapēc tu vasarā nesi krājis. Man nebija maizes vaļas krāt. Ko ta tu darīji? Man bija jādzied un jādanco. Skudra sacīja: Tad terē no savam dziesmām un dančiem. Ar tukšu sirdi nevar dziedāt un dancot. Es tev nevaru
Fails0012-Uzinu-pamatskola-2-0083