Lobuots2016-03-26 16:26:19
Atšifriejums                                 26.III.23.                                                                                          10.
                                                                                                                  Elfrīde Žīgure.
                                                                                        Dzirdēts no Jaunlaicenes pag. ''Circeņos'' dzīvojošā Jāņa Dzedona 26 g. veca.

[10]                                                                Pasakains notikums.
      Tas bijis lielā pasaules kara laikā. Pulciņš latviešu kareivju, kādā tumšā rudens vakarā aizgājuši uz apmēram 10 verstes no viņu nometnes attāļo krogu. Vienam no kareivjiem bijušas netāļu no kroga radu mājas. Tas teicis saviem biedriem, ka viņš gribot iet uz saviem paziņām, un drīz būšot atpakaļ, bet lai viņi vien jau neaizejot uz rezervi, un neatstājot šo vienu. Biedri apsolījās gaidīt, un jauneklis devās ceļā. Nonācis minētā mājā, viņš ticis jo laipni saņemts un pacienāts. Gluži nemanot bij pienākusi pusnakts, un tikai tagad kareivis atminējās savu solījumu, jau 10 tos vakarā būt krogā atpakaļ. Steigšus viņš atvadījās un devās uz krogu, kur nonācis atrada biedrus jau aizgājušus. Šaušalas vien pārskrēja pār kauliem, nabaga jauneklim iedomājoties, ka vienam būs jāiet caur ''lielo silu'', uz nometni. Neko darīt, kad jāiet, jāiet. Nevisai ilgi gājis pa nejauko tumsu zaldāts dzirdēja aiz muguras troksni, itkā kāds brauktu. Sirds tam mazliet apmierinājās, jūtot kādu cilvēku tuvumā. Pēc dažām sekundēm braucējs viņu panāca. Zaldāts lūdzās, vai arī viņu nevarot pavest? Svešinieks bij ar mieru, un jauneklis iesēdās tā glītajos ratos. Braucējs viņam tūdaļ piesolījis savu skaisto zirgu līdz ar visu aizjūgu, lai pērkot. Bet kareivim nebija vairāk naudas, kā 20 rub. un mazs sudraba pulkstenīts, un tas svešiniekam atbildēja, ka neesot tik daudz naudas, ka varētu zirgu nopirkt. Tad svešais jautāja, cik tad viņam īsti esot tās naudas? Zaldāts pateica, un tam par lielu lielo brīnumu svešinieks bij ar mieru, atdot viņam zirgu par 20 rub. naudas un sudraba pulksteni. Kareivis jutās pavisam laimīgs, un tūlīt samaksāja par smiekla naudu pirkto zirgu ar aizjūgu. Iebāzis naudu un pulksteni savā kabatā, svešinieks uzsauca zaldātam: ''Brauc laimīgs!'' Veikli izlēca no ratiem un nozuda nakts tumsā. -
     Kareivis uzšāva zirgam ar pātagu, un tas neredzētā ātrumā aulekšoja pa tumšo meža ceļu.