Nūsaukums originalvolūdā
Raganu akmens
AtšifriejaDainisP
Atšifriejums26.)

Naudas šķirsts.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Smiltenes pag.)
Ganu puika ganījis lopus pie Šķipeles (māja Bilskas pagastā) mārka. Veci ļaudis stāstījuši, ka mārkā jau no zviedru laikiem esot nogrimis naudas šķirsts. Ganu puika vedis ap mārku baltu aunu un sacījis: "Naudī’, nāc ārā, es tev došu baltu aunu!”
Kad puika bijis trīs reizes aunu ap mārku apvedis, tad naudas šķirsts cēlies no mārka ārā! Bet tai pašā brīdī vilks ieskrējis lopu pulkā un saķēris balto aunu. Puika sācis kliegt un aunu žēlot. Saskrējuši mājnieki un izglābuši aunu.
Tiklīdz puika sācis kliegt, naudas šķirsts nogrimis atpakaļ mārkā. Ja puika būtu vilkam aunu atstājis, tad naudas šķirsts pats izceltos malā.

27.)

291

Raganu akmens.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Bilskas pag.)
Pie Šmeiļa mājas (Trikatas pagastā) bijis liels akmens, kuru saukuši par „Raganu akmenu”, jo uz akmena raganas velējušās.
Reiz raganas atkal uz akmeņa velējušās. Mājā dzīvojis dūšīgs puisis un tas gājis uz akmenu skatīties, kā raganas velējas. Puisis vairs nebijis no akmeņa tālu, ka to sagrābis tāds kā vēja grūdiens un tas aiznests labu gabalu tālāk.

292

Saimnieka māte un palaidnīgais puisis.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Aumeisteru pag.)
Saimnieka māte bijusi jau labi gados, kad nomirusi. Viņa bijusi tāda mīlīga un laba vecenīte. Kad viņa nomirusi, tad to apkopuši, kā pienākas un aiznesuši uz pirts kambari. Saimnieks sācis rīkot bēres un lūgt bērniekus.
Toreiz bijis vēl tāds paradums, ka visus
Attaiseit

Raganu akmens
Pie Šmeiļa mājas (Trikātas pagastā) bijis liels akmens, kuru saukuši par Raganu akmenu, jo uz akmeņa raganas velējušās. Reiz raganas atkal uz akmeņa velējušās. Mājā dzīvojis dūšīgs puisis, un tas gājis uz akmenu skatīties, kā raganas velējas. Puisis vairs nebijis no akmeņa tālu, kad to sagrābis tāds kā vēja grūdiens, un tas aiznests labu gabalu tālāk.

:Epizodiskā vieta (bez būtiskas nozīmes sižetā)
:Notikuma vieta