Nūsaukums originalvolūdā
Raganu kalniņš
Dzirdēšanas vieta
Dzirdēts no vecāsmātes.
AtšifriejaSandis Laime

Raganu kalniņš.
(Atrodas Rencēnu Jaunās muižas pļavā.) Šim kalniņam visapkārt senāk atradušies purvi. Kalniņa virsotnē atrodas kāds liels akmens uz kura kā ļaudis stāsta "raganas velējušās". Akmens ar laiku sadrūp un grimst arvien dziļāk zemē. Naktīs pulksten divpadsmitos raganas rādījušās un maldinājušas ļaudis. Tā kādreiz kāds vīrs jājis par kalnu, un raganas saskrējušas visapkārt. Viena satvērusi viņa zirgu pie pavadas un neļāvusi tālāk jāt. Citas lēkājušas apkārt un zobus vien zvarkšinājušas. Nu vīrs paķēris nazi un sācis durstīt raganas. Bet kad atjēdzies bijis savu mēteli sagriezis. Tagad purvs nosusināts un pārvērsts par pļavu. (Dzirdēta senāk no vecmāmiņas.)

92

Rozīt sēdēj cietumāi.
Rozīt sēdēj cietumāi
Gaŗš laiks viņai gaidot :,:
Redzēj savu tētiņ nākot
Gar tām jūras malām :,:
Tētiņ mīļais žēlīgais
Pirc jel manis ārā :,:
Meitiņ mīļā žēlīgāi
Man nau tikdaudz naudas :,:
Tev ir trīsas lielas mājas
Liec to vienu ķīlā :,:
Redzēj savu māmiņ nākam
Gar tām jūras salām :,:
Māmiņ mīļā žēlīgāi
Attaiseit

Raganu kalniņš atrodas Rencēnu Jaunās muižas pļavā. Šim kalniņam visapkārt senāk atradušies purvi. Kalniņa virsotnē atrodas kāds liels akmens, uz kura, kā ļaudis stāsta, raganas velējušās. Akmens ar laiku sadrūp un grimst arvien dziļāk zemē. Naktīs pulksten divpadsmitos raganas rādījušās un maldinājušas ļaudis.
Tā kādreiz kāds vīrs jājis pār kalnu, un raganas saskrējušas visapkārt. Viena satvērusi viņa zirgu pie pavadas un neļāvusi tālāk jāt. Citas lēkājušas apkārt un zobus vien zvarkšinājušas. Nu vīrs paķēris nazi un sācis durstīt raganas. Bet, kad atjēdzies, bijis savu mēteli sagriezis.
Tagad purvs nosusināts un pārvērsts par pļavu.

1Raganu kalns