21. Kā kļūt par zivi
Gotland, Sweden
Attaiseit

...Pa ceļam uz baseinu satikt Ļenu un aiziet uz zivju restorānu. „Cалаку или камбалу?” Reņģe un bute? Valodas robežas zivju nosaukumos šķiet bezgalīgas. Zivju zupā peld menca, apelsīns un čili. Pārējais kā pie mums. Reiz bija. Ar spilgti zaļo eļļas krāsu nozieķētas palodzes un radiatori. Baltas flīzes uz sienām. Stikla lete ar krabju skeletiem un ledu. Vastūka galdauts, plastmasas eļļas lampiņa. Maratonists, tulkotājs un baltkrievs, kuram vakar braucām pakaļ 25 km uz dienvidiem, groza lampiņu un saka, ka pie viņiem tādas neesot un sveces arī visās malās nedegot. Vēl viņš saka, ka ir 69 gadus un vienu dienu vecāks par manu meitiņu. Un Gotlande esot kā enerģijas dzēriens. Es prašņāju Ļenu par vēsturi, uzzinu to, ko neesmu zinājusi, precizēju, ko neesmu pareizi sapratusi. Izrādās, pasažieru kuģi notrieca PSRS zemūdene un baznīcas akmenī gravēti viņu vārdi. Jā, „andra” pasaules kara laikā, kad zviedri tik ļoti centās būt neitrāli. Zviedru armijas daļas līdz pat deviņdesmitajiem, sargāja salas otru, robežas pusi. Sēžam pie loga, pāri ielai sv.Katrīnas baznīcas drupas, pat tagad tik majestātiskas. Gotlande nevienam neesot bijusi vajadzīga, tāpēc tā saglabājusies. No reformācijas laikiem līdz pat 20.gs. Sala paliek sala. Jūra nosaka robežas. Ziedu laiki esot bijuši tad, kad kuģi vēl bija mazāki. Gotlande bija tranzīta punkts vikingu kuģiem. Tie kuģojuši uz Novgorodu, Konstantinopoli. Spriežam, ka Gotlande celta no Gotlandes. Jā, no klintīm cēla namus, baznīcas, vēl tagad sasmalcina klintis un būvē ceļus. „Bet klintis taču lielākas neaug!” Izspriežam, ka tad jau iznāk, ka agrāk sala bija lielāka. Mums atnes zivi, kura garšo pēc zivs, un alu, kurš garšo kā alus.

Laukā, nevis diena, bet mākonis. Neatlaidīgi, miegaini līst. Lapas vairs nečaukstina pa stūriem kā veci dolāri, nu jau pievilgušas kā "трескa”, kā „камбалa.” Baznīcas koka torņi tumst. Tie man atgādina bruņurupuču muguras, kuri tikko izlīduši no ūdens. Akmens no jumta un ziemeļu puses samelnē slapjām, skumjām līnijām. Baznīcu apklāj lietus mati. Ai, pūš, auksti. Baznīcā silti. Pat tik niecīgas lietus gaismas gana, lai vitrāžas mirdzētu. Sēžu un skatos. Man tiešām liekas, ka vitrāžu gaisma izstaro man cauri. Apstarota, apgaismota. Bet vēderā zivs iekārtojusies, liekas uz ilgu palikšanu. Un silta. Dara mani tik miegainu, kā šodienas jūru. Es skatos uz altāri. Vai tiešām šo kogrebumu sauc „Izdzīšana no paradīzes?” Enģelim, Ādamam un Ievai, visiem trim ir trīsgadīga bērna proporcijas. It sevišķi kājiņas, tās teju uz pirkstgaliem, tik tikko noturas uz apaļās zemes velēnas. Rau, koku saknes savijušās, čūska saskrullējusi astīti, eņģeļa zobens mazliet līks, it kā no apzeltīta putoplasta. Un Ādama zelta bārda, jā, jābrīnās, ka pa šīm dienām, kamēr es šeit, vēl nav nokritusi. Lapu čokurā aizpūsta prom. Jā, tas bija tik sen. Varbūt zem manis guļ mākslinieka kauli, varbūt ar kaltiņu baltos zariņu pirkstos. Bet tajos laikos jau viņš bija amatnieks. Vai tiešām mēs esam izauguši no trīsgadnieku proporcijām? Es atceros sāgu par Gotlandi. Sākumā šī sala ik nakti iznira no ūdens. Naktīs virs ūdens, dienās zem. Kā zivs.

***
naktīs mēs uznirstam virs ūdens