Raganu zāle
1891 - 1892, Naudītes pagasts
Naudītes pagasts, Dobeles novads,

"Dienas Lapas" redakcijā saņemtie, Dāvim Ozoliņam pārsūtītie materiāli (II sūtījums, 12.02.1892.). Pierakstīšanas laiks, visticamāk, bijis 1891. gads. (S. L.)

Attaiseit

Pret raganām varot atsargāt govis caur "raganu zāli" jeb "strutenēm" (Chelidnium majus). Šo zāli vajagot Jāņu naktī [turpinājums manuskriptā trūkst]

Attaiseit

Pilns vienības teksts saglabājies Dāvja Ozoliņa publikācijā: Ozoliņš, D. Raganas (2. turpinājums). Dienas Lapas pielikums "Etnogrāfiskas ziņas par latviešiem". 1893. 53. lpp.

Pret raganām varot govis aizsargāt caur raganu zāli jeb strutenēm (Chelidonium majus). Šo zāli vajagot Jāņa naktī ap pusnakti nevienam nezinot un tīri kailam atšebus raut, t.i., rokas caur kājām izbāžot un sekoši trijdeviņas reizes bubinot: „Ko tu rauj?” „Raganu zāli!” „Rauj, rauj, ka vari izraut!” Tad zāle trijdeviņus rītus saulē jākaltē un lopiem ar grauzdētu maizi jādod trijdeviņus rītus tūliņ pēc govu ganos laišanas (D. L. A. Z. Z.).

1Naudītes pagasts
(Naudītes pagasts, Dobeles novads)