AtšifriejaLiene_t
Lobuots2016-02-22 12:59:10
Atšifriejumska vīrs jau līdz pusei pacēlies augšā un rāda sunītim ar pirkstu - kuš, kuš, kuš. Sieva no gultas ārā un skrien tāpat kreklā uz kaimiņu māju. Vīrs skrien no pakaļas. Tik tikko dabujusi durvis aizsist šim priekšā. Kad gājuši ārā, vīrs bijis pagalam un bijis atspiedies durvīs kā krusts. Viņš gājis sievu žņaugt.

3284

Senāk braukajuši igauņi apkārt. Vienās mājās iebraucis igaunis ar traukiem. Tanīs mājās bijusi smuka meita, kuŗa igaunim ļoti patikusi, bet meita šo ne par ko negrib. Igaunis tā vairākas reizes braucis, bet meita to negribējusi. Tad igaunis noņēmis sev no vidus sarkanu jostu, iedevis saimniekam, un teicis, lai apsienot meitai ap vidu. Saimnieks grib redzēt, kas tur ir par lietu un apsien jostu priedei. Priede tūliņ paceļās šņākdama gaisā un aizskrien prom. Tā būtu meitai jāaizskrien pie igauņa, ja saimnieks tai jostu apsietu. Vēlāk igaunis bijis uz saimnieku ļoti dusmīgs, ka šis nav jostu meitai apsējis.

3285

Vienās kāzās visi sasēdušies ap galdu, te uzreizi saimniece nezin kur nozūd. Puiši jau kautko [kaut ko] zinājuši un gājuši saimnieci meklēt. Atraduši ābeļdārzā guļam, putas nāk pa muti ārā. Nu puiši saprot, ka saimnieces gars aizskrējis raganās. Puiši nu ņem saimnieci un apgriež riņķī, kur bij kājas, tur tagad liek galvu, un galvas vietā noliek kājas. Pēc kāda laiciņa nāk liela bite, rūc. Kā nelabais un nolaižās uz saimnieces kājām, griežās riņķī un rūc, bet nekā
Attaiseit

Vienās kāzās visi sasēdušies ap galdu. Te uzreizi saimniece nezin kur nozūd. Puiši jau kaut ko zinājuši un gājuši saimnieci meklēt. Atraduši ābeļdārzā guļam, putas nāk pa muti ārā. Nu puiši saprot, ka saimnieces gars aizskrējis raganās. Puiši nu ņem saimnieci un apgriež riņķī: kur bij kājas, tur tagad liek galvu, un galvas vietā noliek kājas. Pēc kāda laiciņa nāk liela bite, rūc kā nelabais un nolaižas uz saimnieces kājām. Griežas riņķī un rūc, bet nekā nevar darīt, galvas vairs te nav. Sāk rūkt aizvien klusāk, kamēr vēl tikko, tikko var dzirdēt. Nu puiši apgriež saimnieci kā bija agrāk un bite tūliņ ielien mutē. Vecene augšā un skrien uz istabu. Ja puiši nebūtu laikā apgriezuši saimnieci atpakaļ, tā būtu pagalam.

1Auciems
(Auciems, Raiskuma pagasts, Cēsu novads)