KrājumsLatvių tautosakos archyvas
KolekcijaCollection of Berkene Primary School
Atšifrēja Zane13
Atšifrējums                                                                          Pasakas.
Vienai mātei bijušas trīs meitas. Kādu rītu atnācis smuks kungs un lūdzis lai dodot vecāko meitu par sievu. Māte arī atļāvusi. Kungs kas ir bijis īstenībā velns, pārvedis meitu lielā pilī un izrādījis meitai vis istabas, bet viena kura bijusi aizsieta ar lūciņu noteicis, ka nav brīv iet. Velns iedeva meitai zelta olu piekodinādams lai nenozaudējot. Otrā dienā velns izgājis un meitai gribējās redzēt, kas ir tajā istabā. Bet tikko viņa ataisījusi durvis ieraudzījusi lielu baltu ar asinīm un nokautus cilvēkus. No bailēm skaistā ola viņai iekritu asinīs žigli viņa to izravusi bet asinis nevarējusi noslaucīt. Vakarā pārnācis velns un prasījis, lai parādot olu redzot, ka meita ir bijusi aizliegtā istabā viņš notis viņai galvu. Velns gājis pie tās pašas mātes un prasījis atkal lai dodot vidējo meitu, jo tai esot vienai garš laiks. Māte nekā slikta nedomādama arī atdevusi. Pārved mājā velns atkal iedod tai zelta olu un aizliegdams ar lūciņu aizsietā istabā iet. Bet kamēr velns nav bijis mājā meita tomēr iegājusi. Redzēdama asiņu baļļu  vēl savu nokauto māsu, pārbijusies un ola iekritusi asinīs, lai gan ātri izņēmusi tas tomēr asinis noslaucīt nevarējusi. Pārnākot velns redzot asiņaino olu ļoti noskaities un nocirtis meitai galvu iesviežot pie māsas. Pēc kāda laika velns aizgājis atkal pie mātes, lai dodot jaunāko meitu, jo vienai esot palikusi slima un otrai garš laiks. Māte arī iedevusi. Mājās pārejot atkal velns iedevis olu, un izrādījis visas istabas, tik lai tajā neejot kas ar lūciņu aizsieta. Meita satinusi olu daudzās lupatās, lai tā nenosmērētos un kādu dienu kad velns nav bijis mājā iegājusi aizliegtā istabā paskatīties. No bailēm ola izkritusi , bet tā kā bija satīta lupās tad nebija nosmērējusi. Apskatot visu, viņa atradusi kādas zāles ar ko var atdzīvināt miroņus. Vakarā pārnācis velns un prasījis, lai parādot olu. Meita arī parādījusi un velns bijis priecīgs. Otrā dienā meita atdzīvinājusi viņu māsu un teikusi velnam, lai