ŠifravoMaigaJankevica
ŠifravimasDzirdēta no kaimiņiem. "Mālpili". 1924. g.

Madlienas baznica.
Madlienas baznīcu kad taisija tika iemureta viena sieviete. Pēc kāda laika baznīca sagazusies un iegrimusi zemē. Otrā dienā citi ieraudzijuši brinejās un nevareja saprast kas tur noticis. Bet ņēma atkal baznīcu un uztaisija. Bet tas neko nelīdzēja katru nakti baznīca sagazās un iegrima zemē. Bet vēlāk kad neko nevarējuši izdarit jaukuši pavisam baznīcu nost un atraduši cilvēka kaulus. Tur bijusi iemureta viena sieviete kurai Madaļa bijis vārds. Tapēc tagad to pagastu sauc par Madlienu.

Dzirdēta bernibā. "Mālpili". 1922. gadā.

19

Par Mālpils Velnatorni.
Reiz Taube muižkungs lika saviem kutčieriem [kučieriem] lai aizved velnus uz Velnatorni. Viņš sacija kutčieriem [kučieriem] lai braucot neskatas atpakaļ, bet viņš ir drusku paskatijies. Uzreiz ka viņš skatijās iegazās gravī ar visiem zirgiem.

Dzirdeta bērnibā. "Malpili". 1924. g.

20

Par Mālpils Ezerkalnu ezeru.
Pie ezerkalna [Ezerkalna] majām bijis viens ezers. Ezerā vienmēr ir tā ka žvadzejis bet neviens nezināja kas tur ir. Reiz viens gājis gar ezeru un redzejis ezerā vesalu mucu ar naudu. Muca sacijusi lai viņu velk laukā bet viņš
KrājumsLatvių tautosakos archyvas
KolekcijaCollection of Rencēni Primary School